Ponovno su porasle isporuke PC uređaja

Globalna dostava osobnih računala se konačno vraća nakon što prodaja pada posljednjih šest godina.

Najnovije izvješće tvrtke Gartner procjenjuje da će tijekom drugog tromjesečja 2018. PC-pošiljke konačno, od prvog tromjesečja 2012., porasti na godišnjoj razini. S 1,4% ukupnog rasta na tržištu, proizvođači računala imaju mnogo razloga da budu sretni, a brojke Appleovih pošiljaka su bile jedne od najboljih.

Apple je u posljednjih nekoliko godina bio jedina svjetla točka na tržištu računala. Iako se većina drugih proizvođača računala posljednjih 6 godina nosial s padom prodaje, Appleova Mac linija je povećala broj pošiljaka svakog kvartala u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sada ostatak industrije konačno počinje ići istim putem.

Mac pošiljke su porasle za 3 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Lenovo i Dell su držali neke od najvećih brojki s 10,5%, a 9,5% povećava YOY. Poslovne prodaje su bile najveći pokretač rasta, jer se potrošači više oslanjaju na svoje pametne telefone za obavljanje nekih PC zadataka.

Izvor: cultofmac.com

Apple naručuje buduće iPhone zaslone od tvrtke LG

Apple je naručio više od 24 milijuna iPhone zaslona od tvrtke LG, u sklopu priprema za početak proizvodnje uređaja sljedeće generacije.

Očekuje se da će južno korejska tvrtka dostaviti oko 20 milijuna LCD panela za novi 6,1-inčni iPhone, uz 4 milijuna OLED panela za flagship model.

Također je rečeno da će LG postati primarni dobavljač OLED zaslona za uređaje koji će izaći sljedeće godine.

Samsung trenutno proizvodi sve OLED panele za iPhone X, ali glasine o novom Appleovom partnerstvu s LG Displayom cirkuliraju već mjesecima. Prema najnovijima, Apple ih je konačno naručio.

Digitimes izvještava da će LG u drugoj polovici 2018. započeti isporuku LCD i OLED narudžbi nakon što je konačno potpisao ugovor o opskrbi.

“Na temelju ugovora, očekuje se da će LG Display posuditi 3-4 milijuna OLED panela i 20 milijuna LCD panela za pametne telefone” ove godine, dodaje izvješće. “LG Display će vjerojatno osigurati većinu narudžbi 6,5-inčnih OLED panela od Applea u 2019.”

Kao rezultat toga, očekuje se da će LG sljedećih godina povećati količinu OLED panela na 10 milijuna jedinica. Sporazum će unaprijediti financijsku poziciju tvrtke LG nakon što je u prvom tromjesečju 2018. godine zabilježila gubitak od 87,04 milijuna dolara.

Apple se već dugo želi udaljiti od Samsunga nakon njihove dugotrajne pravne bitke, koja je konačno završila prošlog mjeseca.

Međutim, Apple je bio prisiljen osloniti se na jednog od svojih najvećih konkurenata za određene komponente. Samsung će gotovo sigurno za sada i dalje biti uključen u opskrbu OLED panela za buduće iPhone modpele, ali s drugim proizvođačem tvrtka će moći tražiti konkurentnije cijene.

Izvor: cultofmac.com

Puna verzija Photoshopa 2019. dolazi na iPad

Postoje neke odlične grafičke aplikacije dostupne za iPad, ali jedna velika se do sada nije pojavila. Riječ je o punoj verziji programa Adobe Photoshop.

Srećom, izgleda da će se ove godine to promijeniti, obzirom da Adobe Systems planira pokrenuti punu verziju ikonske aplikacije za uređivanje fotografija za iPad. Potez je dio nove strategije osmišljene za povećanje prodaje pretplate, usredotočujući se na mobilne aplikacije.

Prema novom izvješću tvrtke Bloomberg, Photoshop za iPad će biti prikazan kasnije ove godine na Adobeovoj kreativnoj konferenciji u listopadu. Službeno će krenuti u prodaju negdje u 2019., iako je točan datum još uvijek nepoznat.

Adobeov Scott Belsky je za Bloombergu izjavio da se doista radi na novoj “cross-platformskoj iteraciji Photoshopa i drugih aplikacija”, ali nije pružio nikakve informacije o točnom vremenu objave.

“Moja želja ih je što prije uvesti na tržište”, rekao je Belsky. “Mnogo je potrebno da se tako sofisticiran i snažan proizvod kao što je Photoshop uvede na suvremen uređaj kao što je iPad. “

Izvor: cultofmac.com

 

Novi Apple Pay oglas čini plaćanje smiješnim

Apple Pay se može koristiti i za slanje ili primanje novaca od prijatelja. Uslugu možete koristiti i kod plaćanja stana, kao što je prikazano u šarmantnom novom oglasu.

Novac se može prenijeti jednostavnom tekstualnom porukom pomoću aplikacije Messages. Ova mogućnost funkcionira za slanje i primanje gotovine, nakon što je Apple Wallet pravilno postavljen.

Pogledajte novi oglas za Apple Pay u Messages:

Usluga se zove se Just Text Them Money, iz očitih razloga.

Prije slanja novaca preko Apple Paya, potrebno je imati konfiguraciju kreditne ili debitne kartice u Apple novčaniku, odakle će dolaziti novac.

Kada se pobrinete za to, otvorite aplikaciju Poruke i započnite razgovor s osobom kojoj želite poslati novac. Ili dodirnite postojeći.

Zatim dodirnite Apple Pay ikonu. To će dodati crni Apple Pay okvir u razgovor. Upotrijebite tipke + ili – da biste postavili iznos ili ga upišite pomoću tipkovnice. Ako pritisnete gumb Pošalji, podnijet ćete zahtjev koji mora biti potvrđen s Face ID-om, Touch ID-om ili zaporkom.

Apple Pay je trenutno dostupan na 29 različitih tržišta, a posljednja na koja je stigao su Poljsko i Norveško, a uskoro bi mogao stići i u Austriju. Ova usluga je prvi put pokrenuta u Sjedinjenim Državama 20. listopada 2014.

Izvor: cultofmac.com

Appleova prijava patenta pruža rani uvid u iPhone 2018 liniju

Dva nova iPad modela koje je Apple podnio u Euroaziji, zajedno s hrpom potencijalnih novih iPhone modela, nagovještaju da je Appleova velika objava za 2018 gotovo ovdje.

Novi iPhone modeli su izvorno bili podneseni prije WWDC-a 2018, ali su ažurirani kako bi pokazali da pokreću iOS 12.

Baza podataka je solidan pokazatelj pokretanja novih proizvoda u prošlosti. Brojevi za novi MacBook Pro Pros su se pojavili samo tjedan dana prije nego što su otkriveni. Appleov govor se neće uskoro dogoditi, ali čini se kako se tvrtka zasigurno priprema za rujansku objavu.

Očekuje se kako će Appleova iPhone 2018 linija imati barem tri nova modela. Najjeftiniji će biti 6,1-inčni iPhone s LCD zaslonom od ruba do ruba. Druga dva će biti ažurirani iPhone X i iPhone X Plus, prema glasinama.

Neki različiti iPhone brojevi u patentu su vjerojatno za različite veličine pohrane i mobilne mreže. Postoji i sedam brojeva iPada u ECC bazi podataka koji se ne računaju. To su najvjerojatnije dva nova iPada Pro. Apple bi nas mogao šokirati s novim iPadom mini, ali to je malo vjerojatno.

iPhone 2018 događaj će se najvjerojatnije održati u rujnu, kada Apple obično otkriva nove linije. Novi AirPod, MacBook i iMac modeli bi također navodno trebali biti pokrenuti kasnije tijekom godine.

Izvor: cultofmac.com

Izvedba MacBooka Pro 2018 pokazuje dramatično poboljšanje

MacBook Pro modeli od 15 i 13 inča, koji se pokreću ovog tjedna, se mogu pohvaliti znatno bržim procesorima. Geekbench testovi pokazuju porast brzine na čak 86 posto.

Poboljšanja uzrokuju brže Turbo Burst frekvencije i više jezgri procesora.

“Macbook Pro 2018 je najsnažnija nadogradnja (barem u pogledu izvedbe) od uvođenja četverojezgrenih procesora u MacBooku Pro 2011”, napisao je John Poole u Geekbench blogu.

Apple nudi najnoviji 15-inčni MacBook Pro s tri mogućnosti procesora: Intel Core i9 od 4,8 GHz, Core i7 od 4,3 GHz i Core i7 od 4,1 GHz. Svaki od njih ima 6 jezgri, za razliku od 4 procesorske jezgre u ekvivalentnom MacBooku Pro koji je izašao sredinom 2017.

“Za modele od 15 inča, jednojezgrena izvedba iznosi 12-15%, a izvedba s više jezgri 39-46%. Budući da se temeljna arhitektura procesora nije značajno promijenila između modela 2017. i 2018., povećanje performansi su uzrokovale više Turbo Boost frekvencije, više jezgri i DDR4 memorija”, napisao je Poole.

Poole je napisao: “Za modele od 13 inča, jednojezgrena izvedba je povećana za 3% -11%, a višejezgrena za 81% -86%. Opet, veće Turbo Boost frekvencije i više jezgri su odgovorni za povećanje.”

Izvor: cultofmac.com

MacBook Pro 2018 proširuje True Tone na vanjske zaslone

Upravo objavljeni MacBook Pro 2018 modeli s True Toneom, podešavajući zaslon kako bi odgovarao ambijentalnoj rasvjeti.

Ova nova prijenosna računala isti trik čak mogu učiniti na nekim vanjskim zaslonima. True Tone može “automatski prilagoditi zaslon kako bi boje izgledale dosljedne u različitim svjetlosnim uvjetima”, navodi Apple.

True Tone je prvi put debitirao na iPadu Pro, a bio je i često tražena značajka za MacOS prijenosna računala. Apple je te želje napokon uslišio s MacBook Pro 2018 modelima, koji dolaze u veličinama od 13 i 15 inča.

Dodavanje True Tone zaslona na ove modele je sigurno zadovoljilo, ali nije iznenadilo mnoge ljude. Ono što iznenađuje jest da se efekt može proširiti na određene vanjske zaslone.

Apple kaže da radi s:
• Apple Thunderbolt zaslonom, koristeći Thunderbolt 3 (USB-C) za Thunderbolt 2 adapter
• LG UltraFine 5K zaslonom
• LG UltraFine 4K zaslonom

Dakako, riječ je o prilično skupim proizvodima. Primjerice, Apple traži 1299,95 dolara za UltraFine 5K. UltraFine 4K se prodaje za 699,95 dolara. Apple Thunderbolt Display više nije u proizvodnji, a korištene jedinice se prodaju za 300 do 600 dolara.

MacBook Pro 2018 modeli imaju neke druge trikove. Oni se mogu pohvaliti Intel Core “Coffee Lake” procesorima 8. generacije, a njihove su tipkovnice redizajnirane kako bi bile tiše.

Izvor: Cultofmac.com

Uređaj za prepoznavanje glasa tuži Siri za kršenje prava

Siri ima puno problema, a sada je dobila još jedan: tužbu koja tvrdi kako Appleova tehnologija krši patente koji pripadaju drugoj tvrtki.

Tvrtka o kojoj je riječ, Advanced Voice Recognition Systems, je podnijela tužbu protiv Applea zbog kršenja prethodno priznatog patenta pod nazivom “Prepoznavanje govora i transkripcija među korisnicima koji imaju heterogene protokole”.

Apple navodno krši patent s proizvodima iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, HomePod i Apple TV. U osnovi sa svima koji koriste Siri.

“Vjerujemo da su naši patenti među najvrijednijim sredstavima s kojima raspolaemo i namjeravamo snažno provesti naša prava”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor AVRS-a Walter Geldenhuys. “AVRS je Appleu ponudio licencu za patent 730, ali ga je Apple odbio, stoga smo shvatili da nemamo drugog izbora osim podnijeti tužbu.”

Prigovor navodi da je Apple namjerno kršio patent Advanced Voice Recognition Systemsa otkad ga je otkrio u 2013. godini. To je bilo oko dvije godine nakon što je Apple 2011. objavio Siri s iPhoneom 4S.

AVRS-ov patent datira iz 2001. godine u nekom obliku, iako je naizgled potvrđen tek u sadašnjem stanju 2009. godine.

Tvrtka AVRS je prethodno tužila tvrtku Microsoft u 2012. Tvrtka, koja ima brojne patente, traži “razumnu naknadu štete zbog Appleove navodne neovlaštene uporabe patenta 730 i pojačane štete zbog navodnog kršenja patenta”.

Izvor: cultofmac.com

MacBook Pro 2015 je mrtav

Zajedno s objavljivanjem novih MacBook Pro modela, Apple je ukinuo MacBook Pro 2015, koji je bio posljednje prijenosno računalo koje ne nudi samo proširive Thunderbolt 3 priključake.

MacBook Pro 2015 je bio favorit tijekom posljednjih nekoliko godina. Nudio je USB-A i dva Thunderbolt 2 priključka, HDMI priključak, utor za SD karticu i MagSafe. Od 2016. Apple je MacBooku Pro oduzeo priključke tako da nudi samo Thunderbolt 3.

Ako ste se nadali da ćete ugrabiti jedan od MacBook Pro 2015 modela, još uvijek imate vremena. Preostale zalihe se prodaju na Appleovoj online trgovini. Najjeftinija jedinica košta $1999, a najskuplji model se prodaje za 2199 dolara.

Novi MacBook Pro modeli dolaze s Touch Ba i 8. generacijom “Coffe Lake” Intel Core procesora. Oni također podržavaju do 32 GB memorije, imaju True Tone zaslon i poboljšanu Butterfly tipkovnicu koja je tiša i pouzdanija.

Izvor: cultofmac.com

Instagram pojačava priče s velikim brojem novih značajki

Instagram je otkrio da je dodao novu značajku koja se zove Question Stickers, koja korisnicima omogućuje novi način postavljanja i primanja pitanja od pratitelja kako biste se mogli više upoznati.

Dodavanje naljepnica pitanja je jednako lako kao dodavanje ankete, GIF-a ili glazbe u vašu priču. Za početak dodirnite ikonu naljepnice u gornjem desnom kutu nakon snimanja fotografije ili videozapisa. Odaberite opciju “pitanje”. Zatim upišite svoje pitanje i stavite naljepnicu gdje god želite. Sada podijelite svoju priču i prijatelji će vidjeti naljepnicu.

Pratitelji mogu dodirnuti naljepnicu za odgovor, a možete prikupiti neograničenu količinu odgovora.

Odgovaranje na naljepnicu pitanje je različito od slanja DM-a. Odgovori su prikazani u popisu pratitelja koji su pogledali priču. Tada možete odgovoriti na pitanja na koja želite, tako da ih dodirnete da biste stvorili novu priču. Pitanje i vaš odgovor se tada pojavljuju u sljedećoj priči.

Korisničko ime i fotografija osobe koja je postavila pitanje na koje odgovarate nisu vidljivi drugim pratiteljima.

Izvor: cultofmac.com