Ming-Chi Kuo, tehnološki analitičar s prilično točnim predivđanjima do sada, predviđa da će Apple prodati više iPhonea u 2019. nego što mnogi drugi analitičari očekuju.

Analitičar TF International Securities napisao je investitorima:

„Naše izvješće objavljeno 14. prosinca 2018. bilo je prvo koje je smanjilo procjenu isporuka iPhonea za 2019. godinu na 190 milijuna jedinica ili manje; trenutni tržišni konsenzus o isporukama iPhonea u 2019. godini (160-180 milijuna jedinica) mnogo je niži od naše procjene i vjerujemo da su cijene dionica Applea i većine iPhone dobavljača uglavnom negativne.

Mi zadržavamo našu prognozu od 188-19mn jedinica za isporuke iPhone uređaja 2019. Vjerujemo da su rizici pada cijena dionica za Appleov i iPhone opskrbni lanac ograničeni u bliskoj budućnosti s obzirom da će isporuke iPhone 2Q19 vjerojatno biti bolje od tržišnog konsenzusa.”

Ming-Chi Kuo vjeruje da će Apple isporučiti 36 do 38 milijuna iPhone uređaja tijekom tekućeg tromjesečja. To je malo ispod njegove ranije procjene.

Teško da je on prvi koji se osvrnuo na iPhoneove probleme u Kini. Kada je Apple ranije ovog mjeseca priznao da su prihodi od svih njegovih računala u četvrtom tromjesečju 2018. bili ispod očekivanja, čvrsto je okrivio probleme u kineskom gospodarstvu.

No, Kuo smatra da se situacija poboljšava u razdoblju od travnja do lipnja. On predviđa da će pošiljke biti 34 milijuna i 37 milijuna, što je oko 10 posto više od ostalih analitičara. To je ipak 14 posto niže od prodaje u istom kvartalu 2018. godine.

No, situacija će se dodatno poboljšati u drugoj polovici ove godine, do točke u kojoj Kuo predviđa da će tvrtka isporučiti onoliko uređaja koliko je to bilo u istom razdoblju 2018. godine. Poboljšanje će doći od povećanja broja ljudi koji trguju starijim uređajima. za nove modele iPhonea za 2019. godinu.

Kuo je rekao da misli da je najgore gotovo. A on nije jedini: u četvrtak je analitičar iz Morgan Stanleya preporučio da se sada kupi dionica Applea, jer se sve loše vijesti već cijene u dionicama. U dva dana trgovanja od ove sugestije, Appleova cijena dionica porasla je za više od 3 posto.