Apple planira ograničiti Safari pristup akcelerometru i žiroskopu unutar vašeg iOS uređaja u nadolazećem softverskom ažuriranju.

iOS 12.2 spriječit će da web-mjesta imaju pristup podacima o pokretu prema zadanim postavkama, što određeni sadržaj čini neupotrebljivim – čak i na vlastitoj web-lokaciji tvrtke Apple. Korisnici će to moći promijeniti unutar Safarijevih postavki.

Kada posjetite web-lokaciju koja se danas oslanja na podatke o pokretu unutar Safarija, to će dobro funkcionirati. Moći ćete komunicirati sa sadržajem pomicanjem iPhone, iPad ili iPod touch uređaja. Na primjer, posjetite web-lokaciju iPhone experience i moći ćete zakretati iPhone XS Max koji se pojavljuje na zaslonu naginjanjem uređaja.

To će se promijeniti kada Apple objavi iOS 12.2.

U novom ažuriranju, koje je trenutno u beta-testiranju, blokirani su podaci o pokretu koji se oslanjaju na neke web stranice. Nova postavka pristupa Motion & Orientation (Pristup i kretanje) unutar Safarijevog izbornika postavki (Postavke> Safari> Privatnost i sigurnost) može se ponovno uključiti kako bi se omogućio pristup, ali je onemogućena prema zadanim postavkama.

Nije jasno zašto je Apple napravio tu promjenu, ali MacRumors sugerira da bi to mogao biti odgovor na Wired izvješće objavljeno prošle godine, koje je otkrilo da tisuće web stranica imaju neograničen pristup podacima o kretanju, orijentaciji, blizini i senzoru svjetla na mobilnim uređajima.

U interesu privatnosti, Apple je možda odlučio to spriječiti. Jedini je problem to što će to neki sadržaj na webu učiniti neupotrebljivim, a Apple korisniku ne objašnjava što se točno promijenilo – barem još ne.

To bi se naravno moglo promijeniti u budućem izdanju iOS 12.2. Tvrtka Apple može potaknuti korisnike na pristup podacima o kretanju kada web-lokacija to zatraži – baš kao i kada aplikacija traži pristup vašim fotografijama ili lokaciji.

Izvor: cultofmac.com