Tim Cook izjavio je kako će istražiti aplikaciju saudijske vlade koja će muškarcima omogućiti da dobivaju novosti o lokaciji njihovih žena ili kćeri.
Govoreći za National Public Radio, Cook je rekao da nije osobno svjestan aplikacije. Međutim, rekao je: “očito da ćemo ju pregledati ako su [pritužbe o njoj točne]”.

U nekim slučajevima, aplikaciju su muškarci navodno koristili kako bi spriječili žene u obitelji da napuste zemlju, jer bi dobili obavijest kada bi se koristile njihove putovnice.

Senator Oregona Ron Wyden iz Oregona bio je kritičan prema aplikaciji. Wyden je u pismu napisao da se to “protivi licu društva za koje [Cook i Googleov Sundar Pichai] tvrde da podržava i brani.”

Cookovi komentari odražavaju prvi put kada je Apple napravio neku vrstu odgovora u vezi aplikacije. Google tek treba komentirati.

Na prvi pogled, aplikacija Absher tipična je aplikacija koja omogućuje stvari poput plaćanja prometnih kazni. Međutim, ona također omogućuje praćenje ženskih članova obitelji. To je u skladu sa saudijskim zakonima koji zahtijevaju od svake žene da ima muškog zakonskog skrbnika.

Human Rights Watch i Amnesty International kritizirali su Apple i Google za nuđenje aplikacije na svojim platformama.

U vrijeme pisanja članka, aplikacija je još uvijek bila dostupna za preuzimanje s iOS App Storea. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Apple reagirati nakon što razmotri problem. Apple je čvrsti zagovornik prava žena i manjinskih skupina. Također je jasno izrazio svoj stav o praćenju korisnika i privatnosti.

Izvor: cultofmac.com