AMS, tvrtka koja proizvodi senzore za iPhone, je privukla pozornost mnogih ljudi s upravo najavljenim senzorom za koji kaže da ima mogućnost “u potpunosti eliminirati okvir”. Okviri su mrtvi prostor oko zaslona telefona koje proizvođači uređaja stalno pokušavaju eliminirati.

Ovaj novi senzor može biti smješten ispod OLED zaslona tako da ne zatrpava prednju stranu telefona. Nažalost, AMS-ova najnovija ponuda radi samo neke poslove koje obavljaju senzori s prednje strane, koji se trenutno nalaze u okvirima zaslona, ​​ili u prorezu u slučaju iPhone uređaja.

Pametni telefoni uključuju senzore ambijentalnog osvjetljenja za inteligentno podešavanje svjetline pozadinskog osvjetljenja i uštedu baterije. Senzor blizine govori telefonu da je pritisnut uz nečije uho kako bi zaslon bio isključen. Trenutno se ovi senzori nalaze u blizini zaslona, ​​zajedno s prednjom kamerom i drugim senzorima. Za razliku od svojih prethodnika, AMS-ov novi TCS3701 senzor za ambijentalno svjetlo/blizinu može obaviti oba posla izravno kroz OLED zaslon.

“Razvijanjem ovog “behind OLED ” senzora ambijentalnog svjetla/blizine, AMS omogućuje proizvođačima pametnih telefona da postignu najviši mogući omjer površine zaslona i veličine tijela, zadržavajući pritom ključno onemogućavanje zaslona osjetljivog na dodir i funkcije automatskog podešavanja svjetline/boje,” navodi tvrtka.

Iako je TCS3701 svakako korak u pravom smjeru, prerano je govoriti o uklanjanju okvira zaslona.

iPhone također koristi prorez za prednju kameru. Tvrtke kao što je Samsung, koje ne koriste proreze na zaslonima, ​​stavljaju zaslone u debeli okvir.

Osim toga, Face ID sustav također zahtijeva senzore s prednje strane koji se nalaze u prorezu. Dakle, potreba za izrezivanjem zaslona neće uskoro prestati.

Ipak, ranije nepotvrđeno izvješće ukazuje na to da će iPhone za 2019. imati manji prorez od sadašnjih modela.

Izvor: cultofmac.com