Golferica tinejdžerske dobi bi mogla izgubiti amaterski status nakon što se pojavila u videu od 15 sekundi za Apple Watch.

Lucy Li (16) je zauzela deveto mjesto među ženskim amaterima na svijetu. Udruga za golf Sjedinjenih Američkih Država mogla bi joj ukinuti status već sljedećeg tjedna – iako, prema njezinoj majci, nije primila nikakvu naknadu za pojavljivanje u oglasu.

Pitanje je li oglas za Apple Watch označava kršenje pravila o amaterizmu objavljeno je u San Francisco Chronicleu.

Li u šarenom oglasu nosi sat i nalazi se u nizu prizora koji udarajući u golf loptice. Čini se da je to dovoljno za kršenje pravila, prema USGA-inim smjernicama o amaterskom statusu.

Pravilo navodi da amater ne smije koristiti svoju „vještinu ili ugled u golfu“ kako bi primio plaćanje ili osobnu korist u oglašavanju ili prodaji proizvoda treće strane.

Također kaže: “U kontekstu ovog pravila, čak i ako se ne primi nikakvo plaćanje ili kompenzacija, smatra se da amaterski golfer prima osobnu korist promoviranjem, oglašavanjem ili prodajom bilo čega …”

Li igra u središtu pozornosti od 2014. kada je postala najmlađa golferica koja se kvalificirala za US Open. U to je vrijeme imala 11 godina, a prošle je godine smanjila broj dvaju velikih prvenstava.

Jedan bivši službenik USGA-e kojeg je citirao The Chronicle je predvidio da će dobiti šamar po zapešću.

Kolumnist Ron Kroichick je izjavio da USGA može “modernizirati pravila i još uvijek sačuvati ideju amaterskih atleta”.

Također je rekao da će Li vjerojatno ove godine postati profesionalac. Stavljanje Apple Watcha bi joj čak moglo ubrzati stvari.

Izvor: cultofmac.com