Apple je smanjio svoju trenutnu proizvodnju iPhonea za oko 10 posto za prva tri mjeseca 2019. godine, tvrdi novo izvješće. Ovo slijedi Appleovu nedavnu obavijest upućenu investitorima koja otkriva da pad prodaje iPhonea tvrtki uzrokuje propuštanje vlastitih smjernice za zaradu prvi put u 16 godina.

Prema Nikkei Asian Review, ovo je drugi put u dva mjeseca da je Apple smanjio planiranu proizvodnju za iPhone. Rezovi se primjenjuju na sva tri nova modela iPhonea, uključujući iPhone XR, iPhone XS i XS Max. “Razina revizije je različita za svakog dobavljača i ovisi o proizvodnom asortimanu koji opskrbljuju”, navodi se u jednom od izvora.

Apple je podnio zahtjev svojim dobavljačima neposredno prije izdavanja revidiranih smjernica o zaradama.

Ukupno, revidirani plan za sve iPhone modele (uključujući i starije) bit će smanjen s ranije prognoze od 47-48 milijuna na 40-43 milijuna jedinica. To bi, u teoriji, bilo smanjenje od 20% u odnosu na 52,21 milijuna jedinica koje je Apple prodao u ovom kvartalu prošle godine.

Međutim, brojevi mogu biti različiti zbog zaliha i broja proizvedenih jedinica koje Apple zapravo može prodati.

Nije iznenađujuće da su Appleovi dobavljači teško pogođeni padom potražnje za iPhoneom. Iako je iPhone naizgled nezaustavljiv motor rasta ovih tvrtki, lanac opskrbe sada doživljava isti pad prodaje kao i Apple.

Proizvođač objektiva za fotoaparate Largan Precision kaže da je njegova prodaja u prosincu pala za 20 posto u odnosu na studeni, što je dovelo do toga da je to tvrtkino najgore razdoblje od prosinca 2013. Dobavljač metalnih zaštitnih maski Catcher Technologies, koji radi na XR-u i malom broju XS Max maskica, u međuvremenu je doživio pad prihoda od 28 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Očekujemo da će se tržišni uvjeti na kraju 2018. nastaviti i do 2019. godine”, rekao je Catcher ulagačima, opisujući izglede za potražnju koji su “vrlo neizvjesni i nestabilni”.

Izvor: cultofmac.com