Inženjeri tvrtke Apple se pripremaju za dan kada će Siri moći pouzdano prepoznavati glasove. Oni rade na tome kako će ovaj digitalni pomoćnik odgovarati na zahtjeve više korisnika.

Ovo je postalo važno pri izdavanju Appleovog HomePoda ranije ove godine, jer se pametni zvučnik koristi u zajedničkim prostorima.

Poseban čip koji je ugrađen u Appleove uređaje koji prepoznaje aktivacijsku frazu “Hej Siri” bi već trebao moći filtrirati druge glasove. No, ta se funkcija upotrebljava samo u pokušaju da se spriječi zlouporaba – da telefon ignorira drugu osobu koja kaže aktivacijsku fraza. Ipak, to znači da je Apple bliže tome da može identificirati pojedince više nego što mislimo.

Kad se SIri koristila samo na telefonu ili laptopu, sustav se morao brinuti samo za jedan glas i jednog korisnika. No, pametni zvučnici se, po svojoj prirodi, morajuj moći dijeliti.

Nova patentna prijava opisuje Appleove misli o tome kako bi se Siri mogla nositi s više korisnika. U dijelu sažetka piše: “Ovo je usmjereno na primanje glasovnog unosa i prepoznavanje korisnika koji pruža glasovni unos. Glasovni unos se može obraditi podskupom riječi iz biblioteke koja se koristi za prepoznavanje riječi ili fraza glasa. Na primjer, podskup može uključivati ​​jednu ili više riječi koje se odnose na stavke medija koje korisnik odabere za pohranu na elektroničkom uređaju, imena kontakata korisnika, aplikacije ili postupke koje koristi korisnik ili bilo koje druge riječi koje se odnose na interakciju korisnika s uređajem.”

Na malo razumljivijem jeziku, nakon što Siri prepozna vaš glas, moći ćete joj narediti da “Nazove Ivana”, a ona će znati da treba nazvati vašeg prijatelja, a ne priajtelja vašeg sina koji ima isto ime.

Izvor: cultofmac.com