Buduće iPhone kamere bi uskoro mogle konkurirati s brojem piksela visokokvalitetnih DSLR uređaja zahvaljujući novom senzoru od 48 megapiksela kojeg je izradio Sony.

Sony kaže kako je stvorio najviši senzor za brojanje piksela za pametni telefon s novim IMX586 senzorom. Obično veći broj piksela znači manje kvalitetne fotografije slabog osvjetljenja, ali Sony je uspio spojiti najbolje iz oba svijeta. I to mogao bi u vama probuditi zelju da bacite svoj DSLR.

Apple se jako oslanja na Sonyjeve senzore fotoaparata za iPhone. Tvrtka preferira niže senzore brojača piksela koji su osjetljiviji na svjetlost kako bi snimili bolje snimke. Uz IMX586 Sony koristi Quad Bayer filter koji spaja četiri susjedna piksela zajedno za snimanje pri slabom osvjetljenju. Tijekom dobrog osvjetljenja dobivate fotografije visoke rezolucije od 48MP. Ali tijekom noći dobivate fotografije od 12MP koje čak izgledaju pristojno.

IMX586 ima djelotvoran broj piksela od 1,6 mikrometara. Google Pixel 2 XL se smatra najboljom pametnom kamerom s niskim svjetlima, a senzor ima samo 1,4 mikrometara piksela.

Sonyjev novi senzor vjerojatno neće uspjeti stići u ovogodišnjoj iPhone liniji, ali bi se mogao pojaviti u liniji 2019.

Kada je video u pitanju, IMX586 će vam omogućiti snimanje 4K videozapisa na 90fps ili 1080p pri 240fps. Izlazne brzine i dinamički raspon na senzorima su četiri puta veći od uobičajenih proizvoda zahvaljujući Sonyjevij tehnologiji za obradu slike.

Senzor će se vjerojatno prvi put pojaviti u Sonyjevim Xperia XZ pametnim telefonima.

Izvor: cultofmac.com