Regulatorno tijelo za telekomunikacije u Indiji bi moglo zatražiti mobilne operatere u zemlji da prestanu podržavati iPhone, ako Apple ne dopusti mobilnu aplikaciju koja korisnicima omogućuje prijavu neželjenih poziva i poruka.

Apple se već neko vrijeme bori s dužnosnicima u Indiji zbog vladine aplikacije za zaštitu od virusa, za koju je Apple rekao da krši privatnost korisnika.

Aplikacija “Ne ometaj” korisnicima omogućuje prijavu neželjenih marketinških poruka ili poziva kao neželjenog sadržaja. Iako to zvuči razumno, Apple je otišao malo dublje i sugerirao da aplikacija krši pravila o privatnosti zbog činjenice da omogućuje vladi pristup klijentovim zapisima poziva i tekstualnih poruka.

Neslaganje s indijskom vladom je započelo prošle godine. Činilo se kao da se Apple povukao krajem 2017., a navodno od siječnja indijska vlada jednostavno čeka neka “osnovna pojašnjenja” o aplikaciji. Međutim, iste stvari su se ponovno pojavile 2018., a do ožujka je Apple, kako se izvješćuje, odlučio da je aplikacija “kako je bila zamišljena” doista kršila njegovo stajalište u vezi privatnosti.

Regulatornu upravu za telekomunikacije u Indiji je jako uzrujao Appleov pristup postupku. U ožujku, šef R.S. Sharma se, kako se izvješćuje, savjetovao sa svojim pravnim timom o načinima na koje može prisiliti Apple da upotrebljava postojeću aplikaciju ili pomogne u razvoju nove za iOS. “Poduzet ćemo odgovarajuće zakonske postupke”, rekao je Sharma. “Ovo je nepravedno, pokazuje pristup i stav ove tvrtke”.

Izvor: cultofmac.com