Mnogi su spori oko ažuriranja operativnog sustava na telefonu ili laptopu, ponekad iz straha od grešaka. No, sigurnosni nedostatak u Bluetoothu zahtijeva ažuriranje najnovijih verzija sustava iOS ili MACOS za popravak.

Taj nedostatak bi mogao omogućiti hakerima pristup informacijama razmijenjenim putem Bluetootha. I to utječe na nedavne i starije iPhone i MacBook uređaje.

Kada se dva Bluetooth uređaja povežu, razmjenjuju javne ključeve kako bi stvorili zajednički privatni ključ. Tim za odgovor na hitne slučajeve u Sjedinjenim Američkim Državama (CERT) u Carnegie Mellonovom Institutu za softversko inženjerstvo izvještava da pogreška u implementaciji Bluetooth-a omogućuje hakeru da potajno preuzme privatni ključ, što mu omogućuje da “pasivno presretne i dekriptira sve poruke uređaja i/ili krivotvori i ubrizga zlonamjerne poruke. “

“Svaki iPhone uređaj s Broadcom ili Qualcomm čipom je inherentno ranjiv”, Forbes je upozorio Lior Neumann, jedan od istraživača izraelskog Instituta za tehnologiju, koji je otkrio bug. To uključuje sve najnovije modele.

Apple nije izdvojen. “Koliko znamo svaki Android – prije zakrpe koja je objavljena u lipnju – i svaki uređaj s bežičnim Intel, Qualcomm ili Broadcom čipom je ranjiv”, rekao je Neumann.

Bluetooth SIG je obaviješten o tom problemu i ažurirao je specifikaciju kako bi je popravio. Apple je također obaviješten u siječnju, a već ima zakrpe za iPhone, iPad, MacBook, iMac Pro i ostale uređaje.

Čak i bolje, postoji dobra šansa da ste primijenili popravke prije nekoliko mjeseci. Oni su sadržani u iOS 11.4 verziji koja je izašla u kasnom svibnju i te u macOS High Sierra 10.13.5 verziji koja je izašla početkom lipnja. Svatko tko je na novijoj verziji operacijskog sustava također je zaštićen.

No, oni koji su još uvijek na starijoj inačici iOS ili MacOS sustava su ranjivi na ovaj Bluetooth sigurnosni nedostatak. A sada kada su javno priznati i objavljeni detalji, moguće je da su se izgledi za to povećali.

Izvor: cultofmac.com