Obzirom da prodaja iPhonea X navodno i nije tako dobra, Appleovi dani ovisnosti o prodaji uređaja su skoro gotovi. No, prema analitičarki Katyj Huberty, Appleovom rastu će u idućih pet godina više pridonijeti usluge nego prodaja iPhonea.

Apple je trenutno na putu da postane prva trilijunska tvrtka na svijetu. Google i Amazon su mu za petama pa će tvrtka morati nastaviti s povećanjem profita kako bi impresionirala dioničare.

U svojoj najnovijoj bilješci ulagačima, Huberty kaže da platforma Appleovih usluga danas predstavlja oko 60% rasta prihoda. Broj korisnika koji plaćaju usluge i dalje je nizak, što bi moglo značiti da postoji dosta prostora za rast u ovoj kategoriji.

“Vidimo povećanu vrijednost na Apple platformi, osobito putem unovčavanja usluga”, kaže Huberty. “U posljednjih pet godina velika većina (86%) Appleovih 8% godišnjeg prihoda je bila vođena prodajom iPhonea, a putem zarade od Appleovih usluga vidimo da tvrtka još uvijek generira srednji rast prihoda od jednog broja.”

iPhone će očigledno i dalje biti važan za Appleov prihod, ali Huberty predviđa da će u narednih pet godina činiti samo 22% rasta.

Samo oko 18% ukupne baze instaliranih Apple usluga čine korisnici koji plaćaju, tako da postoji mnogo prostora za poboljšanje. Apple Music usluga je privukla samo 2.9% korisnika Applea. Tvrtka također ima niz izvornih TV emisija u dolasku koje bi mogle namamiti više pretplatnika.

Izvor: cultofmac.com