Appleova odluka o usporavanju CPU brzina na iPhone modelima sa starijim baterijama je prva značajka koju njegovi konkurenti sigurno ne žele kopirati.

I Samsung i LG su objavili da niti jedan od njihovih telefona ne koristi sličnu taktiku upravljanja energijom. Njihove tvrdnje se odražavaju i na druge Android proizvođače, kao što su Motorola i HTC, koji su jučer objavili istu tvrdnju.

“Nikada nismo, nikada nećemo! Nama je stalo do toga što misle naši kupci “, rekao je Samsung u priopćenju za The Verge. “Mi ne smanjujemo učinkovitost procesora putem ažuriranja softvera tijekom životnog ciklusa telefona”.

Apple se našao pod paljbom kupaca nakon što je tvrtka potvrdila da usporava performanse CPU-a kako bi spriječila slučajna ponovna podizanja sustava. Što je iPhone baterija starija, to je manje u mogućnosti pružati dobre performanse. U iOS 10 ažuriranju, Apple je dodao značajku koja usporava performanse procesora dok baterija stari.

Apple se kupcima ispričao i dodao da će ponuditi zamjenske iPhone baterije po 29 dolara tijekom 2018. Tvrtka također planira izaći sa iOS 11 ažuriranjem početkom 2018., koje će korisnicima dati više informacija o zdravlju baterije.

Jasno je da Appleova praksa nije standardno ponašanje diljem industrije. To ne znači nužno da je to loša praksa. Apple tvrdi da prilagodba CPU-a produžuje život iPhonea kako bi korisnici dulje mogli uživati u svojim uređajima.

Unatoč javnoj isprici, već je podnijeto nekoliko tužbi protiv Applea od strane kupaca iPhonea, koji traže odštetu zbog usporavanja njihovih uređaja.

Izvor: cultofmac.com