Spotify

 Spotify je pogođen s dvije nove tužbe glazbenih izdavača koji tvrde da je glazbeni gigant ilegalno objavljivao pjesme, bez odgovarajućih dopuštenja.

Radove koji su obuhvaćeni tužbom su proizveli umjetnici kao što su Miranda Lambert, Willie Nelson, Kenny Chesney, Guns ‘N Roses i drugi. U tužbi je istaknuto 2.445 pjesama.

Dvojica tužitelja su izdavač Bluewater Music Services iz Nashvila i Bob Gaudio, izdavač i primarni tekstopisac za bend Frankie Valli i Four Seasons. Bluewater tvrdi da je Spotify ilegalno objavio 2.339 pjesama iz svog kataloga, a Gaudio tvrdi istu stvar za 106 pjesama.

Tužbom traže maksimalno 150.000 dolara za svaki neovlašteni posao. Time bi Spotifyova ukupna štetu mogla iznositi 366 milijuna dolara.

Oni su zastupljeni autorskim pravnikom Richardom Buschom, koji je nedavno pomogao kćeri pokojnog snimatelja Marvina Gayea da tuži Pharrella Williamsa i Robina Thickea za preuzimanje dijelova Gayeove ikonske pjesme “Got to Give It Up” za pjesmu “Blurred Lines”.

U prošlosti se Spotify susreo s dvije slične tužne, što je rezultiralo nagodbama od 30 milijuna dolara i 43,4 milijuna dolara. Njegova obrana se temeljila na složenosti ispravnog prepoznavanja nositelja autorskih prava svake pjesme; čime je počinjeno ocijenjeno kao slučajno, a ne namjerno kršenje zakona.

Trenutačno Spotify razbija Apple Music na području pretplatnika – s više od 140 milijuna aktivnih korisnika širom svijeta.

Izvor: cultofmac.com