Lightning-to-jack-adapter-780x521

Lightning konektor bi uskoro mogao biti zamijenjen, navodi se u novom izvješću koje otkriva da Apple trenutno radi na još manjem konektoru.

Appleov maleni novi priključak se zove Ultra Accessory Connector ili skraćeno UAC, a uskoro će ga koristiti proizvođači pribora za iPhone i iPad, koji će njime uštediti na prostoru izbacujući Lightning i USB-C.

Novi UAC standardni je nedavno pokrenut kao programerski pregled, prenosi 9to5Mac, koji kaže da će u nekim slučajevima novi priključak zamijeniti Lightning i USB za punjenje, audio i podatkovne veze.

Ultra Accessory Connector

Appleov maleni priključak navodno ima sličan oblik kao ultra mini USB konektor koji dolazi s kamerama i ostalim priborom. UAC će imati 8 iglica i doći u obliku koji je malo tanji od USB-C konektora- i širok otprilike pola širine Lightning konektora.

UAC, koji mjeri samo 2.05mm od 4.85mm na vrhu, će se uglavnom koristi na kabelima za slušalice. Proizvođačima dodatne opreme će biti dopušteno da prenamijene Lightning u UAC, USB-A u UAC i 3.5mm utor za slušaice na UAC. To bi omogućilo slušalicama s UAC priključkom spajanje na više Apple uređaja, a sada kada je tvrtka ukinula utor za slušalice.

Utor će najvjerojatnije biti ugrađen u Beats slušalice i ostali pribor. Nije jasno planira li Apple proširiti korištenje utora na druge proizvode kao što je iPhone.

Izvor: cultofmac.com