16092667951_54265b4e47_k-780x518

Apple će do kraja travnja započeti proizvodnju iPhonea u Indiji.

Tvornicu u Bangaloreu, Karnataki, će vodit Wistron, a svi uređaji koje će proizvoditi će se prodavati na lokalnoj razini. Apple se nada da će potez poduprijeti prisutnost iPhonea u Indiji, gdje se u prošlosti borio za opstanak zbog svoje visoke cijene.

Potez je u Bloombergu potvrdio Priyank Kharge, državni ministar informacijskih tehnologija, koji se sastao s Appleovim izvršnim direktorom prošlog mjeseca radi pregovora o poslu. Apple je navodno osigurao hrpu povlastica, uključujući i velike porezne olakšice.

„Appleovi iPhone uređaji će se proizvoditi u Bangaloreu i svi uređaji će biti usmjereni na domaće tržište“, rekao je Kharge. Dodao je kako će država pomoći Appleu ako tvrtka kasnije odluči koristiti druge proizvođače u regiji.

Apple je posljednjih nekoliko mjeseci u pregovorima s indijskom vladom, a tvrtka je krajem siječnja potvrdila da je posljednji sastanak bio „konstruktivan“. Nekoliko dana kasnije je izviješteno da je taj potez bio „skoro gotova stvar“.

Proizvodnjom iPhonea u Indiji, Apple može smanjiti troškove i smanjiti cijenu na lokalnoj razini. To bi trebalo pomoći tvrtki da proda više jedinica na jednom od najbrže rastućih smartphone tržišta na svijetu, gdje će se prodati 750 milijuna uređaja do 2020.

Apple je u 2016-oj isporučio 2,5 milijuna iPhonea u Indiju. To mu je na tom području bila najbolja godina ikada, ali je bio rangiran tek na 10.-om mjestu na listi najboljih proizvođača pametnih telefona u tromjesečju prosinca nakon što je ugrabio samo dva posto udjela na tržištu.

Za veliku većinu domaćih potrošača, Appleovi uređaji su jednostavno preskupi, što jeftinije uređaje poput Samsungovih čini popularnijima.

Izvor: cultofmac.com