20140914_iOS9-illos_0056-780x520

Iako je Siri ovaj tjedan proslavila pet godina od svog iPhone 4S debija, Apple se nije požurio kako bi stekao VIV, AI asistenta kojeg su stvorili kreatori Siri.

Umjesto toga je Samsung kupio VIV za neobjavljen iznos.

VIV su stvorili Dag Kittlaus, Adam Cheyer i Chris Brigham, koji su rad na pametnom asistentu započeli davne 2012. VIV je sposoban obraditi složenije izrečene upite nego Siri. Također posjeduje ono što se naziva “dinamička programska generacija”, što znači da je sposoban za pisanje svog koda kako bi ostvario nove zadatke.

VIV raste i uči iz kolektivnog znanja o svojoj korisničkoj bazi te je dizajniran za rad s kompliciranim upitima poput “Dajte mi najjeftiniju kartu za let San Francisco-Charles de Gaulle 2. srpnja, s povratnim letom idući ponedjeljak” ili “Putujem prema bratovoj kući, moram kupiti neko jeftino vino koje dobro ide s lazanjama.”

VIV je prvi put prikazan u demo snimci uživo na TechCrunch Disrupt NY konferenciji ranije ove godine.

Iako Google trenutno vodi na području umjetne inteligencije, Apple ulaže više novca u takozvanu “učenje pomoću strojeva” tehnologiju u posljednjih nekoliko godina.

Siri je također postala mnogo veći dio Appleovog ekosustava, nakon što je stigla na MacOS Sierru i Apple TV. A glasine ukazuju na mogućnost pojave samostalnog Siri uređaja u nekom trenutku.

Izvor: cultofmac.com