ios-9-features1

U novoj kolektivnoj tužbi, Apple je optužen za obmanjujuće trgovinske prakse i lažno oglašavanje, zbog tvrdnji da je iOS 9 kompatibilan sa starijim iOS uređajima, prvenstveno s iPhoneom 4S.

Tužba tvrdi da iOS “značajno ometa” rad iPhonea 4S i da je Apple u krivu jer ne dopušta korisnicima da vrate svoje uređaje na starije verzije operativnog sustava.

Tužba, koja ima više od 100 podupiratelja, ide tako daleko da kaže da je iPhone 4S uglavnom neupotrebljiv od iOS 9 ažuriranja (preko AI). Članovi tužbe tvrde da je izvedba aplikacija, od prvih i third-party aplikacija, spriječena zbog ažuriranja, kao što su i opće performanse uređaja i reakcija zaslona osjetljivog na dodir. Neki članovi tvrde da im se uređaj također i zamrzava i ruši.

Stvarna izvedba uređaja tek je početak tužbe. Tužba tvrdi da je Apple kroz “interno testiranje i / ili druga sredstva”, bio svjestan učinaka kojeg će iOS 9 imati na iPhone 4S, ali je svejedno proveo ažuriranje i čak reklamirao stvari kao što su povećane performanse i trajanje baterije kao poboljšanja u ažuriranju. Tužitelji tvrde da je trebao Apple barem upozoriti iPhone 4S vlasnike na potencijalne probleme.

Međutim, to se tu ne zaustavlja. Tužba nadalje tvrdi da će zbog iOS ekosustava korisnici vjerojatnije kupiti novi iOS uređaj nego se prebaciti na konkurentsku platformu poput Androida. Tužitelji tvrde da korisnici ne žele reinvestirati u neprenosive sadržaje, kao što su aplikacije.

Tužitelji u tužbi traže više od 5 milijuna $ odštete.

iOS 9 je kritiziran preko odbora, kada je prvi put pokrenuto zbog usporavanja čak i najnovije generacije uređaja. Međutim, tvrdilo se da će iOS 9.1 popraviti taj problem za većinu. Tužitelji u ovom slučaju tvrde da je primarni problem “planirano zastarijevanje” na Appleovom dijelu.

Izvor: 9to5mac.com