capture-20151205-195457

Smartphone industrija žestoko je konkurentna, a Apple i Samsung su lideri u borbi za svjetski broj jedan. Dvije su tvrtke upletene u sudski postupak od 2011, kada je Apple optužio Samsung za kopiranje njihovog dizajna iPhonea.

Spor se u četvrtak navečer priveo kraju, kada su dva rivala podnijela zajedničku izjavu u Okružnom sudu SAD-a za sjeverni okrug Kalifornije, u kojoj stoji da se Samsung obvezuje da će Appleu isplatiti 548 milijuna dolara nagodbe.

Međutim, to je dio veće naplate u iznosu od 1 milijarde dolara, koliko je Južnokorejskoj tvrtki naređeno da plati u 2012.

Iznos je smanjen kada se Samsung žalio i dobio iznos podijeljen na 2 dijela – 548 milijuna $ za tehnološke patente za koje Apple tvrdi da kopiraju te 382 milijuna $ za navodno kopiranje ambalaže.

Appleov osnivač Steve Jobs u svojoj je biografiji citiran od strane Waltera Isaacsona:

Potrošit ću svoj posljednji dah ako trebam i potrošit ću svaki peni Appleovih 40 milijardi $ u banci, kako bih ovo ispravio. Uništit ću Android, jer je ukraden proizvod. Spreman sam ići do termonuklearnog rata zbog ovoga.

I čini mu je želja na putu ispunjenja, iako na manje dramatičan način. Samsung je Appleu pristao platiti 548 milijuna $ u roku od 10 dana od dana primitka računa, samo četiri mjeseca prije pete godišnjice slučaja. O drugom setu štete odlučit će žiri u 2016.

Izvor: thenextweb.com