ios-9-iphone-ipad-new

iOS 9 napokon je izdan i Apple je vrlo zadovoljan sa svojim krajnjim proizvodom.

iOS 9 učitan je s gomilom novih aplikacija, dodanih značajki i nekoliko kozmetičkih ugađanje koje žele napraviti neka velika poboljšanja na iOS 8. Pogledajte neke od najkorisnijih savjeta i trikova za vaš iPhone ili iPad s iOS 9.

 1. Način uštede energije (Low Power Mode)

Veliki i prijeko potreban dodatak u iOS svemiru bio je način da se spasi život baterije na uređajima kojima brzo ponestaje energije. Prije toga, iOS 8 dodao je mogućnost pregleda koliko određena aplikacija troši bateriju. Ali sada, kada odete na Settings -> Usage -> Battery, ne samo da ćete vidjeti potrošnju baterije, već Low Power Mode, koji privremeno onemogućuje značajke dajući vam do tri sata dodatne baterije.

Low-Power-Battery

 1. Povratak na aplikaciju

U nastojanju da se poboljša prebacivanje na aplikacije i multitasking, iOS 9 pruža zgodan način za pomicanje između više aplikacija. Na primjer, otvaranje linka poslanog putem poruke odvest će vas na URL, ali umjesto potrebe za dvostrukim dodirivanjem za vraćanje na aplikaciju, bit će opcija za povratak na poruke u gornjem lijevom kutu.

Back-to-app

 1. Grupne obavijesti

“Organizacija je ključ uspješnog života.” Možda smo upravo izmislili ovaj citat, ali svakako ima neke istine u tome. Umjesto gledanja svih obavijesti u čisto sekvencijalnom popisu, sada možete grupirati obavijesti prema aplikacijama tako da odete na Settings -> Notifications i omogućite Group by App. Dakle, umjesto potrage za najnovijim CNN promjenama unutar divovskog neorganiziranog popisa, vaše obavijesti grupirat će se prema aplikaciji na koju se odnose.

Notifications-Group

 1. iCloud Drive aplikacija

Jednostavno rečeno, iCloud Drive je dobro integriran, cloud-based upravitelj datoteka. Ranije je jedini način za pristup iCloud Driveu bio kroz third-party aplikacije. Danas, iCloud Drive pozdravlja svoju vlastitu aplikaciju u iOS-9 kojoj se može pristupiti u bilo koje vrijeme za pregled, preuzimanje, ili dijeljenje pohranjenih datoteka.

iOS-9-iCloud-Drive-app

 1. Nova, potpuno opremljena Notes aplikacija

Note je najviše redizajnirana aplikacija koja se pojavljuje u iOS 9. Napredovala je daleko od svog prvotnog oblika kao jednostavne tekst aplikacije, do prave aplikacije zaljubljene u rječi. Notes za iOS 9 donosi napredno oblikovanje, djelotvornu provjeru, popise s grafičkim oznakama, ugrađeno skiciranje, URL sličice, podršku za karte i još mnogo toga.

ios-9-new-notes-app

 1. Markup and Reply – mail

Umjesto potrebe za preuzimanjem datoteke na vaš Mac i korištenje pregleda ili aplikacije treće strane za uređivanje ​​ili primjedbe, iOS 9 dodao je označi i odgovori (Markup and Reply). Jednostavno dodirnite i držite kako biste otvorili privitak iz primljenog ili poslanog e-maila i odaberite Markup and Reply iz Share liste. Praktičnu alatnu traku unutar Markup koristite kako biste dodali tekst, uvećali značajna područja, dodali crteže ili čak potpis.

Napkin-5

 1. Tražilica u postavkama

Nemojte više trošiti vrijeme na pomicanje gore i dolje u postavkama kako biste našli opciju koju tražite. iOS 9 izgradio je funkciju pretraživanja izravno u aplikaciji Settings, čime puno brže možete pronaći upravo ono što tražite.

Search-Settings

 1. Tipke za velika i mala slove (uključiti/isključiti)

ios-9-settings-lowercasekeys

iOS 9 tipkovnica omogućuje mnogo lakše jesu li znakovi veliki ili mali. Tipkovnica sada prikazuje velika slova na tipkama kada je omogućena tipka Shift i mala slova kada je onemogućena.

ios-8-vs-ios-9-lowercase-keyboard3

Ovi vizualni znakovi omogućavaju lakše povezivanje onoga što upisujete s tipkama na tipkovnici. Ipak, za ljude koji vole stari način, Show Lower Case može biti onemogućen u Settings -> Accessibility -> Keyboard.

 1. Povucite prstom prema dolje na fotografiji kako biste ju odbacili

Prilikom pregledavanja fotografija sada na zaslonu možete povući prstom prema dolje kako biste odbacili tu sliku i vratili se natrag u album s fotografijama.

 1. Ikone u slikama

Postoji novi klizač sličica na dnu bilo koje fotografije koja se gleda. Time se lako može vidjeti koje slike dolaze sljedeće te vam omogućuje da preskočite nebitne slike i pronađete određenu fotografiju bez potrebe za povratak na prikaz cijelog albuma.

Photo-Preview

 1. Povucite prstom za odabir – Fotografije

Olakšavajući odabir više fotografija, sada možete dodirnuti i povući preko sličica za odabir slike. Ova opcija omogućava vam da puno brže zgrabite hrpu fotografija i pošaljete u odnosu na dodirivanje svake pojedinačno.

Select-All-Photos-app

 1. Sakrij Fotografije

Spriječite sva ona njuškala da vam gledaju fotografije kada im posudite vaš telefon. iOS 9 olakšava sakrivanje nekih fotografije od neželjenih gledatelja. Jednostavno odaberite fotografije koje želite sakriti, dodirnite ikonu Share i odaberite Hide iz Share liste.

Hide-Multiple-Photos

 1. Ambijentalno svjetlo

Evo super cool značajka za koju mnogi ljudi ne znaju. Ako iPhone okrenete licem prema dolje, uređaj će koristiti ambijentalno svjetlo kako bi prepoznao kada treba isključiti zaslon kako bi sačuvao život baterije. Ako je vaš telefon okrenut licem prema dolje i ne dobiva svjetlo, zaslon će ostati isključen i kad primite poruke ili obavijesti.

 1. Bljesak pri snimanju videa

Pri snimanju videa sada možete omogućiti bljeskalicu.

Flash-for-Video

 1. Spremite i dodajte privitke

Konačno! Sada možete jednostavno dodati i spremiti privitke u Mailu pomoću iCloud Drive. Za preuzimanje datoteka u privitku, dodirnite i držite stavku te odaberite Save Attachment sa Share liste. Samo dodirnite i držite unutar bilo koje poruke da se otvori mogućnost za dodavanje priloga.

Save-Attach

 

 1. Brz odgovor je u vašim omiljenim aplikacijama za poruke

Bit ćete u mogućnosti koristiti brz odgovor na vašim omiljenim aplikacija za poruke poput WhatsAppa. Apple je User Notifications Text Input predstavio u iOS 9 za programere. To će konačno omogućiti programerima provedbu značajke brzog odgovora u svojim aplikacijama za poruke. Quick Reply značajka također se može povezati s drugim akcijama.

Tako da ćete moći povući prstom dolje na obavijesti od vaše omiljene aplikacije za slanje poruka i odgovoriti na poruku, kao što ste mogli u porukama. Programeri još uvijek trebaju dodati podršku za ovu značajku, tako da ne očekujte da će Quick Reply  raditi kada instalirate iOS 9. Aplikacije poput Twittera već podupiru značajku brzog odgovora.

messages-interactive-notification1

 1. Brzi Prijedlozi u kartama

Ako ste ikada zapeli u potrazi za lijepim restoranu ili popularnom turističkom atrakcijom, Apple Maps nudi prijedloge kako biste pronašli sva super mjesta oko vašeg trenutnog položaja ili budućeg odredišta.

apple-maps-nearby-ios9-e1441009124266

 1. Dom, Posao, favoriti u kartama

Dodajte svoj dom, posao i omiljena mjesta u Apple Karte za super brzo usmjeravanje kako biste tamo gdje trebate biti došli što prije.

ios-9-maps-poi-type

 1. Isključite vibracije

Uputite se u Settings – > Accessibility -> Vibrations kako biste potpuno onemogućili sve vibracije na uređaju. To je jedan korak dalje od onemogućivanja vibracije za obavijesti, dolazne pozive i poruke. Uz onemogućene vibracije nećete dobiti vibracije niti jedne vrste, uključujući hitne i druge obavijesti.

ios-9-disable-vibrations

 1. Zahtjev za desktop stranicom

Na mobilnom uređaju lakše je pristupiti desktop verzijama određenih stranica. Dodirnite Share ikonu koja će vas odvesti do Share liste i tamo odaberite Request Desktop Site.

ios-9-beta-request-desktop-site1

 1. Poziv iz tražilice

Slično kao Android Google Now značajka, provlačenje skroz na lijevo dovodi do proaktivnog traženja. Kada pretražite ime ili kontakt u iOS 9, sada imate mogućnost poziva, poruka, ili FaceTimea s tim kontaktom izravno iz rezultata pretraživanja.

Search-Call

 1. Onemogućite Shake to Undo

Shake to Undo je značajka koja je prije bila omogućen bez obzira na korisničke želje. Kada biste protresli vaš iPhone, slučajno ili namjerno, pojavila bi se opcija za poništavanje nedavnog ulaznog teksta. U iOS 9 korisnik ima mogućnost onemogućiti Shake to Undo. Settings -> General -> Accessibility, pronađite Shake to Undo i pomaknite prekidač na Off.

Shake-to-undo-Settings

 1. Reader View – Safari

Apple je stvorio Reader View za Safari preglednik. Reader View čisti web stranicu, kako bi se lakše koncentrirala i usredotočila na informacije pri ruci. Reader View omogućuje se je dodirivanjem ikone Reader koja se nalazi unutar tražilice. Nakon što ju omogućite, dodirnite ikonu fonta (aA) da prilagodite postavke. Možete promijeniti boju pozadine, povećati/smanjiti veličinu fonta, i promijeniti sam font.

Reader-View-Enable-Options

 1. Touch ID zaštićene lozinke – Safari

Kada pokušate vidjeti lozinke u Settings -> Safari, sada ćete morati upisati svoj Touch ID (ako je omogućen) kako biste pristupili bilo kojoj od tih lozinki. To je sjajan način kako zaštite, ako drugi koriste vaš telefon. Nadamo se da će Apple dodati istu sigurnosnu mjeru na druge aplikacije.

ios-9-settings-safari-passwords-touchid

 1. 6-znamenkasta zaporka

Kako biste ojačali vašu iDevice sigurnost, iOS 9 ima zadanu 6-znamenkastu zaporku. Poboljšanje u odnosu na prethodnu 4-znamenkastu zaporku, nova 6-znamenkasti kôd povećava količinu kombinacija od 10.000 do 1 milijuna.

ios-9-passcode

Izvor: iphonehacks.com