capture-20150817-220326

Način na koji smo u interakciji s aplikacijama počinje se mijenjati.

U budućnosti na našim iPhone i iPad uređajima možda čak uopće nećemo ni “komunicirati” s mnogim aplikacijama. Barem ne na način s kojim smo upoznati. Zbog toga što “nevidljive aplikacije“, tj. aplikacije koje korisnicima omogućuju da obavljaju zadatke bez potrebe za pristupom autohtonoj aplikaciji ili mobilnoj web stranici, stvarno dolaze.

U eseju “Rastuće nevidljivo tržište aplikacija” (“The Burgeoning Invisible App Market”) Omar Bohsali ocrtava trenutno stanje nevidljivog tržišta aplikacija te također nudi predviđanje njegove budućnosti. Bohsali koristi Digit, uslugu koja štedi novac, kao na primjer:

Digit je nevidljiva aplikacija koja automatski pomiče novac iz vašeg čekovnog računa na vaš štedni račun. Ako nastave pozitivno utjecati na korisničko iskustvo i održe čvrste, sigurne temelje, mogli bi postati banka uštede u budućnosti.

Digit radi automatski, bez unosa od strane korisnika; na taj je način “nevidljiv” – ne morate ručno raditi transfere, ali umjesto toga morate osigurati autentičnost za Digit koji će napraviti pametne, obrazovane, algoritamske transfere s redovnog računa na štedni račun. Digit razumije prekoračenja,  razumije vaše navike potrošnje, te kroz prijenos malih (ili, u nekim slučajevima, većih) iznosa između računa, korisnicima može pomoći da uštede mnogo novca. Postoje velike priče o uspjehu s Digitom, a s velikim nestrpljenjem čeka se njegovo pokretanje u Velikoj Britaniji.

Ostale nevidljive aplikacije korisnicima omogućuju rezerviranje prijevoza ili naručivanje hranu putem usluga za razmjenu poruka kao što je WhatsApp ili čak SMS.

Bohsali vidi nevidljive aplikacije kao iznimno korisne za krajnjeg korisnika. On također identificira neke izazove s kojima se suočavaju na tržištu u svojoj trenutnoj inkarnaciji. Ipak, s naše pozicije, zanimljivo je vidjeti da se pojavljuju aplikacije i usluge koje se ne mogu pronaći pomoću jednostavnog App Store pretraživanja. Naviknuti smo na pronalaženje nečega pomoću iOS App Store aplikacije na iPhoneu i iPadu, ali s nevidljivim aplikacijama, to se ne može dogoditi. Barem ne još.

Jesu li nevidljive aplikacije budućnost? Samo će vrijeme pokazati.

Izvor: appadvice.com