neimenovano

„Oboji stražnju stranu ograde“ – mnogo se puta govorilo – „jer ćeš ti znati.“ Citat je oca pokojnog Steve Jobsa kojim je nastojao usaditi ponos u zanat. Jony Ive, Appleov viši potpredsjednik dizajna, mnogo je puta govorio o važnosti i neizbježnosti dobrog dizajna, o brizi i obziru koji zahtjeva te o tome kako ga ljudi primjećuju i onda kada ne primijete da ga primjećuju.

Nedavno je, ne Verizonu, mnoge uznemirila Qualcomm naljepnica koja narušava izgled Samsung Galaxy S6 uređaja. Takvu naljpenicu ne možete vidjeti na iPhoneu 6 ili na bilo kojem drugom iPhoneu, naravno, jer je Apple više stalo do izgleda njihovih proizvoda nego do naknada za licenciranje ili drugih razloga koji podrazumijevaju tako nešto. Ista je stvar sa Intelovim naljepnicama na Macu.

No, kada pogledate sliku Samsungovog proizvoda, zapravo nije naljepnica ono što nas toliko muči. Ona se, pretpostavljamo, može odlijepiti. Postoji nešto drugo što nam je zasmetalo i što ne možemo zaboraviti da smo vidjeli.

To je nedostatak osnovnog poravnanja.

neimenovano

Gore možete ponovno vidjeti sliku s vrha članka na kojoj su nacrtane linije koje prolaze kroz centralne točke. Čak ni naljepnica nije ravno zalijepljena, što djeluje nevjerojatno s obzirom na modernu opremu za proizvodnju.

Mislili smo da to možda ima veze s „edge“ dizajnom pa smo provjerili „ne-edge“ verziju.

h

Jednaka situacija. Pošto je iPhone 6 na istoj fotografiji, manjak osnovnog poravnanja još se više primjećuje. U slučaju da je ovaj problem samo na donjoj strani, pogledali smo i gornju stranu.

lui

I bočnu.

g

Gotovo ništa nije poravnato.

Neke možda neće biti briga. Kao bojanje stražnje strane ograde ili završavanje donje strane kabineta, riječ je o detalju do kojeg je uistinu stalo samo ljudima koji ulažu ogroman ponos u zanat. I, naravno, ljudima koji žele upravo takvu kvalitetu.

Razlog je taj što je potrebna nevjerojatna količina vremena i resursa kako bi se ona postigla. Potrebno je nevjerojatno mnogo planiranja i koordinacije, također. Također je potrebna spremnost da se ne učini nešto, ako osjećate da je dovoljno važno da se to napravi kako treba.

Kako bi se sve uskladilo uz rub uređaja, potrebno je projektirati i montirati ploče na određen način, kao i utore i zvučnike, tipke i utičnice te sve ostale detalje kako bi se oni na kraju posložili na pravom mjestu. Briga vjerojatno dovoljno ne opisuje ono što je potrebno.

Je li vrijedno truda? Za nas, kao kupce, znati da je Apple imao obzira te da je uložio vrijeme i trud kako bi uskladio svoj hardver, govori o ukupnoj kvaliteti njihovog rada. To nas uvjerava da su jednaka briga i trud uloženi kako bi se osigurali da nije izgubljen niti jedan milimetar prostora za bateriju, nijedan nanometar boje ili trunčica prostora oko ekrana ili mrtva zona kapacitivnih senzora.

Naravno, kod svakog proizvoda se pojavljuju neki problemi, ali kao što James Cameron kaže, „kada ciljate nevjerojatno visoko, čak i vaši neuspjesi nadilaze tuđe uspjehe“.

Ponovno, jasno nam je da nekim ljudima ovo neće biti bitno. Oko stabilnosti softvera neki će sigurno zaplakati. No, bitovi mogu i jesu popravljeni. Softver je ažuriran, a usluge su nevidljivo popravljene. Ne postoji čarobna zakrpa koja će poravnati sve te elemente. Oni su, kao i njihovi vlasnici, zauvijek u škripcu.

Zato nam je to bitno, kao i ostale stvari poput privatnosti i sigurnosti, boljih aplikacija, Apple Store i Apple Care, odlično Google iskustvo i najbolje Microsoft iskustvo. Zbog ovoga bi svi kojima je stalo do dizajna i kvalitete trebali prijeći na iPhone.

Izvor: imore.com