samsung-110826

Nažalost izgleda da su se predviđanja vezana za zaradu giganta u potrošačkoj elektronici, Samsunga, ipak ostvarila! Samsung je prijavio prvi pad zarade u zadnjem, blagdanskom kvartalu, još tamo od 2011. godine. Koliko je razmjer pada zarade dočarat će vam poglavito interes za njihove mobilne uređaje i općenito zaostajanje za Appleom, ali podosta i za drugim, manjim proizvođačima mobilnih uređaja isto tako. Samsung ima pad profita zadnjih pet kvartala! Za posljednji Q3 koji je završio u Rujnu, tvrtka je prijavila profit manji za 60% te čak još manji profit od 73.9% unutar svojeg mobilnog dijela kompanije. Preliminarni podaci za zadnji kvartal, dakle blagdanski kvartal u kojem većina proizvođača ima najviše uspjeha govori o padu od 37% za to razdoblje. Naravno taj dio tvrtke je zaslužan za mobilne telefone, tablete i računala, te samim time isti možemo lako usporediti sa Apple u tom aspektu.

SamsungNews.Q314

Da li zasada treba paničariti, govoriti kako je Samsung na putu prema bankrotu ili gašenju cijelog odijela zaduženog za mobilne uređaje i mobilne tehnologije? Nekako sumnjamo! Ipak je to ogromna multinacionalna korporacija koja ima velike zalihe kapitala i poprilično dobre uvjete da se vrati na tron u kratkom vremenu.

Ovo mora poslužiti kao opomena Samsungu jer izgleda da Samsung Galaxy S5 i Samsung Note 4 nisu opravdali očekivanja, jer koliko god su oba uređaja vrhunska i jako dobro dizajnirana, napravljena i općenito brza u svakodnevnom radu očito nisu ispunila sva očekivanja korisnika. Nažalost po Samsung ispada da Apple radi puno bolji posao sa manje modela, a to bi vrlo lako mogao biti put kojim će Korejska iskusna tvrtka krenuti – manje modela, manje kompliciranja i bolji telefoni na kraju svega.

Samsung Galaxy S5

Veho Pebble Smartstick+

Izvor: Apple Insider