Do dolaska novog Samsung Galaxy S6 mobilnog telefona, dijele nas još samo mjeseci. Samim time, pojavljuje se i određeni postotak kvalitetnih informacija koje uz sve dosadašnje iskustvo, koje možemo uzeti kao relevantne – poglavito se to odnosi na hardware koji bi trebao biti ugrađivan u te uređaje.

Neke stvari koje smo mogli vidjeti u Samsung Galaxy S5 definitivno možemo očekivati i u najnovijem modelu. Mnogi će se složiti samnom, Galaxy S5 je trebao donijeti revoluciju za Samsung po pitanju high-end uređaja, no to se nije ostvarilo do kraja. No, nekako ispada da je to bilo samo prijelazno testiranje onoga što će nam Galaxy S6 donijeti.

U pogledu skorašnjega izlaska Samsung Galaxy S6 modela, odlučili smo prenijeti informacije koje smatramo relevantnima za predstojeće predstavljanje ovog modela. Informacije su većinom nepotvrđene, mogu se smatrati glasinama i tako ih treba tretirati, ali dosta njih je poprilično logično, realno i nadasve relevantno za ovaj uređaj.

Samsung bi trebao predstaviti Samsung Galaxy S6 na Mobile World Congress u ožujku ove godine

samsung_galaxy_alpha_0

Samsung Galaxy S6 Hardware
Puno je govora bilo o tome tko će i kako proizvoditi chipset za Samsung Galaxy S6 te kakvu će snagu imati. Trenutno nekako najviše logično zvuče informacije o tome da će ovaj uređaj dobiti Qualcomm Snapdragon 810 chipset. U Samsung Galaxy S5, ovaj chipset ima procesor koji dolazi sa quad-core i 2.5GHZ brzinom rada. Ovo bi značilo da Samsung Galaxy S6 dolazi sa Quad-core ARM® Cortex™ A57 i quad-core A53 sa 64-bit podrškom uz iznimno dobre performanse samog uređaja. To bi isto tako značilo da bi još jednom Samsung imao vodeće pozicije – ako gledamo hardware u njihovim najjačim uređajima.

Sa druge strane, pojavile su se određene informacije da bi Samsung mogao iskoristiti Exynos 7 u novom modelu. Slične performanse, slična namjena i općenito dosta interesantne rasprave se vode oko ova dva chipseta zadnjih dana. Više informacije o ovome trebali bi donijeti tokom predstavljanja samog uređaja, ali ukratko, Samsung Galaxy S6 bi najmanje problema trebao imati sa snagom chipseta, pa koji god proizvođač stajao iza istoga na kraju svega. Nitko do sada nije imao prevelike zamjerke na Samsung Galaxy S5 uređaje po pitanju performansi. Samim time, Samsung Galaxy S6 kada izađe na tržište, trebao bi nastaviti ustaljenu praksu u tom aspektu u potpunosti.

Trenutno barata se sa informacijama da bi novi model trebao dolaziti sa 32, 64 ili 128GB memorije, u potpunosti brišući opciju sa 16GB memorije iz ponude. Naravno, ovdje govorimo o prostoru za pohranu podataka i dosta je govora bilo o tome da 16GB modeli nisu potrebni, a samim time ovakve glasine dobivaju na vrijednosti.

s6-h13

Samsung Galaxy S6 Ekran
Trenutne informacije govore o veličini ekrana koja bi se kretala od 5.3 do 5.5 inča. Rezolucija bi trebala biti Quad HD sa 2560 x 1440 pixela i iznimno kvalitetnim prikazom svega. Nema zasada informacija da li će Samsung ponuditi novi model u dvije veličine. Nekako ova opcija zvuči manje vjerojatnom za ovaj uređaj. Samsung već sada u ponudi ima Samsung Note 4 koji dolazi sa sličnim specifikacijama, a nudi puno veći ekran od ovog modela.

Samsung Galaxy S6 Design
Ovdje će biti najviše riječi u idućih nekoliko mjeseci. Do sada je ponajviše zamjerki na račun Samsunga bilo usmjereno na njihov dizajnerski odjel i to je nešto na što tvrtka mora obratiti pozornost ako želi polučiti iole kvalitetan uspjeh sa novim modelom. Do sada je izašlo dosta informacija, ali nekako ćemo ostati pri onim (po nama) relevantnima. Naravno, slobodno pregledajte sve što se trenutno govori na internetu po pitanju ovog uređaja – iako neke stvari možemo kao i do sada relativno logički uzeti kao bitne.

Samsung Galaxy S6 će najvjerojatnije dolaziti sa alumijiskim dijelovima uređaja kao dijelom dizajna. Dvije su stvari koje utječu na ovo: prvenstveno zbog samog izgleda uređaja, dok druga, pomalo važnija i jednostavnija stvar, Samsung mora pridonijeti premium feelu njihovih uređaja!

Dosta trenutnih glasina govori o aluminijskom rubu samog uređaja. Sa druge strane, poprilično privlačnim zvuči glasina da bi Samsung Galaxy S6 mogao imati zadnju stranu od stakla primjerice. Sa druge strane, neke prevelike zamjerke na oblik, veličinu i sami izgled uređaja korisnici nisu imali. No, kao što smo rekli, tu se ponajviše radi o tom nekakvom luksuznom osjećaju dok uređaj držite u rukama, a to je nešto što se od uređaja koji košta oko 6000kn definitivno očekuje.

Samsung je do sada iskoristio mogućnost upotrebe aluminija na svom Samsung A7 uređaju, što se pokazalo jako dobro i kao kvalitetno riješenje. neke glasine govore da bi novi Samsung Galaxy S6 mogao doći sa potpuno novim dizajnom, gdje bi isti trebao imati cjelokupnu zadnju stranu i rub uređaja napravljen iz jednog komada metala. Ovo bi definitivno pridonijelo samoj percepciji ovog uređaja.

4

Samsung Galaxy S5 Software
Iako smo već u i ovom članku naveli kvalitetu samog softwarea Samsung Galaxy S5 uređaja, za novi model predviđa se još malo olakšavanje po tom pitanju. Mnogi su do sada naveli da je Samsung krenuo u pravom smjeru sa laganijom količinom softwarea koji dolazi sa novijim uređajima, ali da bi se tvrtka uistinu približila HTC, LG ili ostalim Android orijentiranim proizvođačima tu će trebati još dodatno zapeti, te samim time i ostvariti nekako brži rad samog uređaja.

Samsung Galaxy S6 trebao bi doći sa Android 5.0 Lollipop instaliranim, jer isti se već počeo instalirati na Samsung Galaxy S5 mobilne uređaje. Ono što taj upgrade donosi prenijeti ćemo vam nakon nekog vremena jer želimo to prije dobro pregledati, tako da bi mogli svima prenijeti prave informacije. Zasada postoje neke sitne lošije strane, ali generalno gledajući ovaj update donio je pregršt novih opcija – nešto što nismo vidjeli već nekoliko Android updateova.