Moramo odmah napomenuti, ova aplikacija je trenutno dostupna samo u zemljama sa ponešto lošijim mogućnostima mobilnog interneta i pristupa Facebooku naravno. Facebook ‘Lite’ trenutno omogućuje korištenje na slabijim Android uređajima koji koriste 2G mobilne mreže i nešto sporiji internet, a trenutno je dostupna u Bangladešu, Nepalu, Nigeriji, Južnoj Africi, Sudanu, Šri Lanci, Vijetnamu i Zimbabweu. No, zašto pišemo o ovome? Razloga je nekoliko, naravno.

Ova aplikacija bi bila savršeno riješenje za sve koji imaju male pakete za internet, žele vidjeti samo najbitnije informacije/poruke te samim time uštediti na mjesečnom iznosu kojeg moraju dati za pristup mobilnom internetu. Sa druge strane, podosta područja diljem naše zemlje je pokriveno samo sa EDGE signalom i 3G je nažalost u nekim dijelovima samo fantazija isto tako. U tim slučajevima, pogotovo za osobe koje putuju često, ovo bi bilo savršeno riješenje da ostanu u toku sa događanjima, kontaktima, updateovima i porukama na jednostavan, a bome i poprilično brz način.

fb-lite

Nažalost, zasada je ova aplikacija rezervirana samo za navedene zemlje. Možda ćemo istu moći vidjeti uskoro. No ovo je poprilično bitno jer sve velike internacionalne kompanije u IT industriju polako prihvaćaju tezu da svi stanovnici ove zemlje moraju imati pravo pristupa internetu te nekim bitnijim servisima, a Facebook, kao najveća društvena mreža na svijetu, to definitivno uistinu i je. Kako će se ubuduće razvijati mobilni pristup internetu i pripadajuće tehnologije, teško je predvidjeti stvarno. No znamo da su ovakvi pokušaji jako dobar korak u smjeru da svi stanovnici ove zemlje (bez obzira na brzinu interneta) dobiju pristup najpopularnijim društvenim mrežama.

Izvor: TechCrunch