Samsung Galaxy Note 4

Da će Samsung ostvariti određeni pad u prodajnim rezultatima za prošlu godinu, to smo nekako i očekivali za tu tvrtku. Slična priča se očekivala i za pad prihoda i neto dobiti. No, u ovakvom obimu, to ipak nismo očekivali jer izgleda da je Apple utjecao na pad rezultata za Samsung. Ta tvrtka nažalost nije uspjela ostvariti ni približno dobar rezultat kakav su imali godinu dana ranije. Sve ovo je bilo očekivano, ali ne u ovom postotoku nipošto jer ipak se radi o trenutno najvećem proizvođaču mobilnih uređaja u svijetu.

Samsung je objavio profit u Q4 od $4.9 milijardi – pad od 36 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije. No, znakovito je napomenuti da je njihova mobilna divizija imala udar od 64.2 posto u smislu pada profita u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni profit za taj dio tvrtke je pao sa $5 milijardi u istom razdoblju prošle godine na samo $1.8 milijardi ove godine. Neki će reći da se i dalje radi o milijardama dolara, ali ovo je korporacija sa velikim brojem zaposlenih, puno istraživačkih stvari se odrađuje i dosta toga ovisi o ukupnom profitu tvrtke na kraju nekog razdoblja.

Apple iMac iPad Air TV Novosti

Apple je ostvario prihode za ovaj kvartal od $24.2 milijarde, što je povećanje od 36.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo znači da je Samsung ostvario zaradu koja je, izražena u postocima, samo 7.6 posto od zarade koju je Apple ostvario, a sve usprkos tome što je tvrtka prodala više mobilnih uređaja. Ovo je podosta znakovito, jer govori nam da se tržište okreće u smjeru high-end uređaja, te usprkos više prodanih jedinica, Samsung i dalje ima manje profite nego Apple u istom razdoblju. Nadasve je znakovito, a treba to posebno napomenuti i naglasiti, da je Samsung imao dosta loše prodajne rezultate vezane za njihove flagshipove – Samsung Galaxy S5 i Samsung Galaxy Note 4.

Nekako je ubrzani izlazak na tržište sa Samsung Galaxy S5, a poglavito sa Note 4, ipak izazvao dosta problema za tvrtku. Neke stvari smo i sami naglasili kao bitne odrednice onoga što Samsung mora promijeniti kod svojih high-end uređaja. Samim time, izlazak Samsung A7 uređaja sa metalnim rubom i nekim dizajnerskim riješenjima, ali i najave za Samsung S6 idu u smjeru vraćanja na tron od strane Korejske tvrtke. Valja napomenuti da je sasvim moguće da su drugi proizvođači kao HTC, LG, Microsoft i neki malo manje poznati brandovi mobilnih uređaja isto tako utjecali na prodajne rezultate Samsunga u tom razdoblju prošle godine.

slika_iPhone_6_htc_one_m8_samsung_galaxy_s5_3

Sa druge strane, Samsung još nije platio cijeli odštetni zahtijev koji je pred njega postavio Apple u svezi njihove sudske borbe, a radi se o brojci od $1 milijardu što, čak i za ovako jaku tvrtku, ipak može biti dosta bitna stavka u pogledu plaćanja.