Apple Pay osnoveGledajući prijenos jučerašnje konferencije, uz predstavljeni iPhone 6, iPhone 6 plus i Apple Watch koji su bili očekivani, ostali smo zapanjeni novom uslugom koja dolazi na Apple uređaje te bi uistinu mogla promjeniti način plaćanja, te maloprodajnog poslovanja u globalu. Apple je tu uslugu nazvao Apple Pay i objedinila je dosad poznatu NFC tehnologiju, autorizaciju otiska prsta, te jedinstveno sigurnosno sučelje sa poznatom Appleovom prozračnošću i jednostavnošću korištenja. Biti će povezan sa predstavljenim Apple Watchom.

Kako Apple Pay funkcionira?

  1. Pohranite podatke o svojoj kreditnoj kartici tako što ćete ju uslikati. Postoji dodatni korak prilikom autorizacije nazvan “confirming your card” za koji još nije u potpunosti jasno što je i kako će se kartica “potvrđivati”. Neslužbeno se priča kako će se ista autorizirati tako šte će se slika same kartice slati u banku i onda će banka odobravati prihvat.
  2. Vaš uređaj će karticu pohranjivati u odio softwarea nazvan Secure Element i pretpostavlja se da će se dohvaćanje bilo kakvih podataka iz tog dijela softwarea biti potrebna autorizacija otiskom prsta (Touch ID fingerprint sensor).
  3. Ukoliko imate iTunes račun (Apple ID) na koji je povezana kreditna kartica, moći ćete koristiti i nju bez dodatnih procesa. Zanimljivo pošto postoji 800 milijuna otvorenih Apple ID računa.

Naglašena dodatna sigurnost podataka

Iz Applea su posebno naglasili kako je Apple Pay zapravo napravio veliki iskorak u sigurnosti Vaših podataka i onemogućava zloporabu istih. Zašto?

  1. Fizički ne pružate karticu u nijednoj poslovnici i zaposlenik nema priliku doći do nepoželjnih podataka/brojeva.
  2. Apple nema podatke o mjestu kupnje i brojeve autorizacija/sigurnosnih kodova itd.
  3. Možete blokirati svoju karticu (iCloud) ukoliko izgubite uređaj.

Da li će Apple Pay podržavati sve kartice?

Trenutno će biti podržane kartice izdane od strane Visa, MasterCarda i American Expressa. Za očekivati je da će s vremenom i ostale kartice poraditi na prihvatu.

Apple Pay osnove 3

Plaćanje u trgovinama

Nakon vremenskog odmaka s integracijom NFC čipa u iPhone, on je (napokon) stigao u njegovoj 6toj generaciji. Nakon prislanjanja uređaja na poseban uređaj, morat ćete autorizirati transakciju otiskom prsta (Touch ID). Ovo je već viđena tehnologija koja je dosad bila limitirana na transakcije manjih iznosa.

Plaćanje unutar aplikacije (in app)

Plaćanje unutar aplikacije je dio koji je donio najviše pomutnje i promjena. Zašto? Najavljena je mogućnost koja će omogućavati developerima integraciju Apple Pay-a za plaćanja unutar aplikacije. Na prvu, pomislite pa u čemu je razlika u odnosu na dosadašnju In App naplatu? U proviziji koju apple uzima prilikom takvih transakcija. Trenutno je situacija takva da Apple prilikom svake In App naplate uzme 30% iznosa za korištenje platforme, a za Apple Pay su najavljene male provizije (iskustveno kartičari uzimaju max. 5%). Baš na tu tematiku se odnosi idući citat:

It is important to understand the difference between Apple Pay and In-App Purchase. Use Apple Pay to sell physical goods such as groceries, clothing, and appliances. Also use Apple Pay for services such as club memberships, hotel reservations, and tickets for events. On the other hand, use In-App Purchase to sell virtual goods such as premium content for your app, and subscriptions for digital content.

Ukratko, za premium sadržaj unutar aplikacije morat ćete i dalje koristiti In App kupovinu, a za prodaju materijalnih dobara (članarine, turističke rezervacije, namirnice, robu…) ćete moći koristiti Apple Pay. Ukoliko se ne pridržavate pravila, Vaša aplikacija će vjerojatno biti zabranjena. Puno je popratnih pitanja i potencijalnih problemčića, stoga očekujemo detaljnije instrukcije.

Servisi za Apple Pay

Developerima je preporučen popularni Stripe, ali postoje i uputstva za samostalni razvoj.

Nejasnoće

Ukoliko koristim Apple Watch za plaćanje, kako verificiram otisak prsta?

Ovaj dio još nije u potpunosti objašnjen i ukoliko otisak ne bude potreban, razina sigurnosti nije na nivou koji je najavljen (potencijalna krađa sata i plaćanje).

Apple Pay osnove 4

Kad ću Apple Pay moći koristiti u trgovini i što je potrebno za prihvat istoga?

Trenutno je cijela objava usmjerena na tržište SAD-a. Nije poznato kad će stići u EU i ostatak svijeta.

Terminali za prihvat na prvu ne izgledaju ništa drugačije od ostalih NFC terminala i ne bi smjelo biti posebnih problema kad je u pitanju tehnologija.

Problem koji se nameće je pravna regulativa koja ograničava Apple Pay i postoji realna vjerojatnost da će proći godina-dvije dok ista ne bude u službenoj upotrebi (mi spadamo sigurno u tu kategoriju).

Što nam donosi Apple Pay?

U samoj prezentaciji usluge, Apple je najavio kako će ova usluga zamjeniti sredstvo plaćanja staro 50 godina aludirajući time na novčanik i novčanice.

Smatramo kako bi Apple Pay mogao uvelike povećati web prodaju pošto neće biti potrebno svaki put unositi podatke o karticama itd. Također, kad velika kompanija poput Applea stoji iza financijskih transakcija sa pouzdanim sustavom povjerenje kupca u istu jako raste.

Upravo zbog toga mislimo kako bi ovo mogao biti veliki iskorak naprijed!

Ne zaboravite osvježiti pozadinu svog računala, tableta ili smartphonea novim pozadinama s Apple Eventa 2014. 🙂

Posebna zahvala našim prijateljima u Infinumu na izvoru i autoru Tomislavu Car.