iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi

Nakon mjeseci čekanja, nagađanja i neprovjerenih informacija, ono što smo čekali je tu! Apple je pustio u javnost sve moguće informacije vezane za iPhone 6! Novi iPhone donosi nam pregršt novosti, ali ponajviše važna je ona oko dvije potpune nove veličine: 4.7 incha i 5.5 incha. Da! Napokon imamo Apple iPhone koji veličinom ekrana konkurira konkurenciji (kako sam fino posložio konstrukciju ove rečenice) gdje se napokon riješavaju neke sitnice o kojima smo razgovarali u najavi ovog uređaja. Dvije veličine imaju jednostavan naziv – iPhone 6 za manju verziju i iPhone 6 Plus za veću. Jednostavno! Baš kako volimo sve što dolazi iz Cuppertina.

Manji uređaj donosi rezoluciju od 1334 x 750 pixela. Sa druge strane, veći uređaj donosi 1920 x 1080 rezoluciju, što u nekakvom praktičnom obliku znači HD pregled sadržaja. Iako će mnogi reći da je Apple mogao potrpati gore navedenu rezoluciju i na manji model, nekako sam skeptičan po trpanju hrpetine pixela u male uređaje. Znate, nismo svi toliko mladi i nismo svi toliko prilagođeni traženju detalja na uređaju kao većina. Ovakvom raspodjelom Apple donosi praktičan način tjeranja kupaca da prijeđu na bolji i veći model. Ako žele sve blagodati većeg ekrana, veće rezolucije i ponešto duljeg trajanja baterije također.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 4

Napokon je Apple odlučio donijeti više incha, više pixela i više performansi u najprodavanijem njihovom uređaju ikada! No, što je sa designom? Novi Apple iPhone 6 donosi zakrivljeni dizajn koji omogućuje da mobitel izgleda skladno, lijepo ga je za vidjeti (za sve nas koji hardware kupujemo po izgledu) i poprilično ulijeva povjerenje da prvi izlazak na pivu sa dečkima neće značiti posjet našem profesionalnom servisu isto tako. Donosi nam novo, tvrđe i otpornije staklo. Iako smo najavljivali, pričali i raspravljali o upotrebi “sapphire displaya” u novom uređaju kada bude pušten u prodaju od toga nema ništa. No, Apple je ipak donio neke promjene. Zasada se one odnose na novi “ion-strengthened” glass sa novim ionskom polarizatorom. Iako nemamo blage veze što bi to točno trebalo značiti, ovo izgleda omogućuje nešto otporniji zaslon i uz to, ponešto lakše čitanje i pregledavanje ekrana na direktnom suncu primjerice.

reachability2

Novi uređaj donosi i novi pregled sadržaja u landscape modu. To se posebno odnosi na aplikacije poput Mail, Calendar, te Stocks koje će se prikazivati puno sličnije načinu koji imamo na iPad uređajima.

iphone6battery

Što se novog uređaja tiče (bolje rečeno novih) možemo očekivati poboljšanje vijeka trajanja baterije! Da, dobro ste pročitali! Ovo je relativno logičan korak naprijed, jer Apple predstavlja dva uređaja koji su veći od prethodnika, imaju manji tehnološki proces proizvodnje procesora i time (uz još poneki downsizing u izradi naravno) ostavljaju dosta mjesta za novu bateriju većeg kapaciteta. Šuška se o 1,810 mAh kapacitetu za iPhone 6 te 2,915 mAh kapacitetu za iPhone 6 Plus.

Primjetit će te podosta razlike u vremenskom trajanju baterije na ova dva uređaja, gdje primjerice iPhone 6 ima talk time na 3G od 14 sati, dok iPhone 6 za istu stvar ima trajanje od 24 sata. Slilno je i za sve ostale stvari poput slušanja glazbe, gledanja videa i slično. Veći model, više zabave i korištenja u svim oblicima. Na korisnicima je da odaberu što žele, ali pozdravljamo napredak u ovom aspektu.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 7

Apple iPhone 6 dolazi i dalje sa 8-megapixel f/2.2 zadnjom kamerom no koja obiluje mogućnostima za stabilizaciju slike, kvalitetu slike i jednostavnije korištenje, a sve u svrhu dobivanja ljepših fotografija u svakodnevnom radu. Apple je čak išao toliko daleko da sada nudi leću kamere koja izlazi van profila zadnje strane uređaja, dajući beskompromisan pristup i kvalitetu slike. Ovdje je i dodatna opcija “Foxus Pixel” sa kojom Apple namjerava olakšati snimanje kvalitetnih fotografija putem auto-fokusiranja na način da senzoru omogući pristup dodatnim informacijama, te tako kreira kvalitetnije slike.

cameraimprovements

Nove opcije uključene sa iPhone 6 su i bolje prepoznavanje lica, bolja kontrola nad ekspozicijom i 240fps slo-mo video sa boljim mogućnostima izrade panoramskih fotki, koje se sada mogu napraviti u 43 megapixela! Ukratko ništa revolucionarno u mjeri da ćemo vidjeti kvantni skok u prikazu i stvaranju slika, ali konkretan korak koji omogućuje ljepši prikaz snimljenih fotografija i videa, sve sukladno jačim performansama uređaja u svim aspektima.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 8

Sa dolaskom novog iPhone 6 imamo jednu novost koja se zove Touch ID i pridonosi općenito povećanoj sigurnosti uređaja u svakodnevnom radu. Apple Touch ID je također dio Apple Pay sustava, koji zajedno čine jedan iznimno siguran način korištenja u svakodnevnim zadaćama i plaćanjima koje vam omogućuje Apple Pay.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 9

Moramo reći da je Apple Touch ID integralni dio novog uređaja. Isti vam donosi NFC plaćanje, što u prijevodu označava jedan prilično fleksibilan sustav plaćanja sa Near Field Communication (NFC). Što sve omogućuje ovakav način plaćanja saznat će te prilikom korištenja uređaja u svakodnevnom radu, ali jednostavno on omogućuje da platite račune bez da dajete vašu kreditnu karticu, bez da naslanjate uređaj i jednostavno sa otiskom prsta potvrđujete plaćanje na lokaciji u samom dućanu na taj način.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 16

Jedna stvar koja će veseliti sve Apple iPhone korisnike je dodatna veličina ekrana! Ovime prvenstveno mislimo na iPhone 6 koji dobiva 4.7 incha ekran, gdje u usporedbi sa iPhone uređajima trenutne generacije donosi bolji prikaz multimedijskog sadržaja na ekranu više razlučivosti i same veličine. Sa druge strane imamo iPhone 6 Plus koji donosi 5.5 incha ekran, dolazi sa 1920 x 1080 HD rezolucijom, hrpom prostora i jednostavno privlačnim načinom korištenja koji će mnogima zamijeniti tablet ili stolno računalo u određenim svakodnevnim radnjama.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 13

Novi iPhone dolazi sa nekoliko dostupnih veličina i završnih obrada i širokim izborom boja za sve zahtijeve. Nedajte da vas iPhone 5C kao usporedba zavara, iPhone 6 neće biti dostupan (zasada naravno) u tolikom izboru boja ipak. Ovdje govorimo o Gold, Space Gray i Silver kao opcijama za odabir. Nekako osobni odabir mi ponajviše vuče na srebrnu kombinaciju boja, iako bih volio vidjeti potpuno bijeli iPhone, nešto što Samsung nudi sa svojim flagship modelom, Galaxy 5S koji trenutno izgleda ipak malo skladnije. Sa druge strane, opcije za sivu i zlatnu izgledaju jako dobro, pogotovo se to odnosi na neprekinutu boju uređaja koja odaje dojam puno čišćeg završnog odabira za uređaj kojeg kupujete. Sve tri navedene opcije su dostupne na 4.7 incha i 5.5 incha modelima.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 10

Novi iPhone biti će predstavljen s iOS 8.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 17

Usporedno svi dostupni iPhone-i.

iPhone 6 IFIXIT Hrvatska prvi 14

Cijene u SAD uz 24 mjeseca pretplate.

Screen Shot 2014-09-09 at 23.40.39

Raj 🙂

Službeni video materijali: