Što je novo u Apple iOS 8 koji nas očekuje kroz par tjedana? Pa i ne toliko previše dodataka ako je suditi po najavama. Nešto čemu će se korisnici Apple desktop računala i mobilnih telefona najviše veseliti je bolja integracija između ta dva sustava sa novim updateom. Apple je pustio u javnost njihov “Continuity” set dodataka koji omogućuju bolje povezivanje Apple iPhone, Apple MAC, Apple MacBook i Apple iPad uređaja u jednom.

Apple je najavio iOS 8 na “Apple’s Worldwide Developers Conference” još u lipnju ove godine, sa prvim pre-release verzijama dostupnima odmah, dok će javnost moći nadograditi na iOS8 negdje krajem ove godine. Kako to točno izgleda? Prikaz novog iOS 8 možete pogledati na fotki ispod!

Apple iOS8 Design

Apple je posložio da AirDrop (njihov peer-to-peer sharing protokol) radi bolje između iOS i MAC uređaja. Također je tu “Handoff”, a to je novi dodatak koji radi na sličnim principima za dijeljenje datoteka i omogućava lakše korištenje na iOS i MAC uređajima. To vam omogućava da pokrene jednu radnju na primjerice iPhone uređaju i u isto vrijeme radite na tome na MAC uređaju, sa jednostavnim switchanjem između dva uređaja.

Uz gore navedenu opciju, sa “Handoff” možete koristiti iPhone kao posrednika te se javiti na poziv putem iPad i MAC uređaja što bi mnogima moglo olakšati komunikaciju u svakodnevnom radu. Koristeći istu funkcionalnost, moguće će biti primati SMS poruke preko Messages aplikacija na svim uređajima, što prije nije bilo moguće van iMessages aplikacije na tim platformama recimo. Pozdravljamo uvođenje ovakve interakcije između uređaja, jer jednostavno vidimo hrpu primjena u radu što će mnogima vjerujem olakšati svakodnevne radnje.

iclouddrive

Uz gore navedeni “Handoff” feature imat će te priliku vidjeti novi “Notification Center” sa hrpom pametnih opcija! Nove interaktivne notifikacije (nešto što smo vidjeli na Facebook aplikaciji na svim mobilnim telefonima sa smartphone mogućnostima primjerice) će omogućiti lakše korištenje također. Sa ovim načinom korištenja moći će te brže i lakše odgovarati na poruke, e-mail poruke, raditi određene brze radnje kao što su prihvaćanje poziva na sastanke, odgovaranje na komentare na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram i slično) te primjerice brže pisanje raznih odgovora u mnogim dijelovima svakodnevnog korištenja uređaja.

Notification Center

Uz ove promjene, Apple je također objavio njihovu novu uslugu za iCloud koja se zove iCloud Drive. Ona radi podosta slično kao Dropbox (uza sve ostale aplikacije tog tipa primjerice). Ovo će vam omogućiti lakšu pohranu podataka, izradu backupa svojih dokumenata, slika, videa i svega ostaloga. Definitivno jedna značajka sustava koju potpuno pozdravljamo! Sa ovime dolazi još jedna opcija, a to je iCloud Photo koja je sastavni dio te aplikacije ovdje. Ona je integrirana sa Photos aplikacijom i bit će joj moguće pristupiti sa svih uređaja. Ovo znači da će se fotke moći backupirati direktno na iCloud te time ne gubite vrijeme niti riskirate da svoje najdraže trenutke ne spremite na vrijeme!

Apple će također dodati nove opcije uređivanja slika u Photo aplikaciju, omogućavajući vam najvjerojatnije dodavanje efekata i dijeljenje na društvenim mrežama, slanje e-mailom i sličnim načinima. Camera aplikacija sada ima time-lapse opciju koju omogućuje da snimite hrpetinu brzih slika i time napravite video u kojem će biti prikazan protok vremena. Jako zanimljiva opcija! Ponajviše jer ovime iPhone i iPad dobivaju opciju koja će vjerujem mnogima biti dosta interesantna, korisna i nadasve privlačna za određene fora kreativne stvari.

ios8photoadjustments

Jedna od zanimljivijih opcija je sigurno ona naziva “Health”. Donosi nam dosta opcija za rekreativce, trenere i općenito aktivne ljude, ali i one kojima je potrebno mjeriti neke životne funkcije zbog zdravlja isto tako. Ovo je Appleov odgovor na druge proizvođače koji su slične funkcije već donijeli na njihovim mobilnim telefonima te vjerujem da će ovo mnogi znati koristiti u svoje svakodnevnom životu.

Apple “Health” donosi funkcije kao što su Diagnostics, Fitness, Lab Results, Medications, Nutrition, Sleep, Vitals i još puno drugih, uz to ima i još Emergency Card koji pokazuje zdravstveno stanje i alergije korisniku. Sama opcija Emergency Call je dostupna na lock screenu.

Ova opcija u novom operativnom sustavu da pomogne svima! Ovo znači da možete mjeriti sve od potrošenih kalorija do toga koliko ste spavali primjerice. Sigurno jedna od mogućnosti koje će pomoći mnogima, a pogotovo nama koji smo dosta aktivni, bavimo se sportom i želimo dobiti bolje rezultate u tom pogledu. Nadamo se da će senzori biti točni, da će se moći lako koristiti i da će sve navedene opcije biti lako dostupne.

ios8healthapp

Ukratko novi iOS donosi brojna poboljšanja! Sve navedene opcije proći ćemo detaljno u tekstovima koji će opisivati mogućnosti, načine korištenja i prednosti svakog pojedinog dijela novog sustava isto tako. Ovaj kratki pregled je vodilja u mogućnosti koje nam dolaze, a čim isti bude dostupan, detaljno ćemo testirati sve opcije i donijeti vam pregled, naše mišljenje i hrpu dojmova.