Na posljednjoj Apple konferenciji u San Franciscu, napokon je predstavljen nasljednik iOS 8. Primarno je zamišljen kao iOS koji će poraditi na poboljšanju funkcionalnosti samog softwarea, te zadržati dizajnerske smjernice postavljene u iOS 7. Prilično je naglašena integracija i sinkronizacija među svim Apple gadgetima, te bi ona trebala biti posebno osvježenje. U nastavku pogledajte što nam novi iOS donosi.

Koje novitete nam donosi?

sto_nam_donosi_iOS8_1

Foto

sto_nam_donosi_iOS8_photosearch2

Sukladno novitetima u obliku dodatnih funkcionalnosti prilikom slikanja (ekspozicija, boje, sjene), dodana je i mogućnost pretrage fotografija po lokaciji gdje su slikane, vremenu ili kojem albumu pripadaju. iCloud Foto Knjižnica omogućuje da sve slike sinkronizirate među svojim Apple uređajima. Ukoliko Vam nedostaje prostora (slučaj sa sadašnjim iOS-om) za izmjenu istih možete zakupiti dodatnih 200 GB za 3.99$/mjesečno, tj. 20 GB za 1.99$/mjesečno.

Poruke

sto_nam_donosi_iOS8_voicemessages

Aplikacija Poruke (iMessage) dobija nove funkcionalnosti. Pored nje će dopisivanje između iPhone korisnika putem servisa poput Snapchata, WhatsAppa, Vibera, itd. izgubiti na važnosti jer će se omogućiti dopisivanje putem glasovnih poruka, izmjena foto i video materijala sa “rokom” trajanja itd.

Također, dodana je nova Tap to Talk funkcija koje će omogućiti jednostavniju izmjenu i dopisivanje. Dodane su i opcije izlaska iz grupnih poruka, naslovljavanja razgovora, itd.

Nova tipkovnica

sto_nam_donosi_iOS8_quicktypeiOS8

Dopisivanje na iPhoneu postage jednostavnije i brže nego ikad. Uz već (na Androidu) viđenu mogućnost brzog odabira riječi (QuickType) koju je uređaj sposoban naučit sukladno našoj povijesti dopisivanja.

HealthKit

sto_nam_donosi_iOS8_healthkitHealthKit je Appleov odgovor na sve više aplikacija orijentiranih na kvalitetu života, prehranu i zdravlje u cjelini. Pored statistika o potrošnji kalorija i aktivnosti organism, moći ćete pročitati vrijednosti krvnog tlaka, otkucaja srca,  težine…

Velike kompanije podržavaju projekt jer će se na taj način lako izmjenjivati dijagnostički podaci između liječnika, veliki napredak!

Family Sharing

sto_nam_donosi_iOS8_familyshare

Problem djeljenja aplikacija koje se plaćaju dobija i rješenje. Umjesto djeljenja svog Apple ID-a, moći ćete podijeliti sve aplikacije s odabranom listom  kontakata (do 6). Također, kupovine preko Vašeg ID-a će biti moguće jedino uz vaš pristanak, tako da Vam djeca neće moći nabiti beskonačan račun na istoj.

Redizajnirani Apple Store

sto_nam_donosi_iOS8_appstoreiOS8

App Store uz nove načine pretrage aplikacija donosi i nove kategorije, te “beskonačnu” tražilicu. Developeri će također moći priložiti video pregled aplikacija kako bi Vam je približili bolje prilikom kupovine.

Ostali noviteti

sto_nam_donosi_iOS8_quickreply

 

Napokon, na poruke možete odgovarati direktno iz Notification Center-a. Siri možete dozvati glasovno na “Hej Siri” umjesto stiskanja home tipke, na pozive možete odgovarati sa svog Mac računala, AirDrop je kompatibilan i između Mac računala i iPhone-a…

Noviteti u video pregledu

Aplikacija Family Sharing

Aplikacija Mail

 

Zdravlje na iOS 8

 

Skrivene mogućnosti

 

iOS 8 u usporedbi sa Android KitKatom

 

iOS 8 će podržavati

  • iPhone 4S/5/5C/5S,
  • iPod touch 5th gen,
  • iPad 2/3/4/Air/mini/mini Retina

Screen Shot 2014-06-17 at 14.26.02

*svi foto i video materijali preneseni sa Cult of Mac