apple-iphone-5s-40-times-faster

Baš kao i računalo, iPhonea se s vremenom može usporiti. Ako želite ubrzati svoj mobitel, ovi savjeti će Vam svakako pomoći…

Što izbrisati? Što zauzima najviše prostora?

Pretrpan mobitel je usporen i ako želite da Vaš iPhone ima  prostora za “disanje” dovoljno je otići u Postavke > Općenito > Uporaba i izbrisati nepotrebne datoteke.

IMG_0001(2)

 

 

Brisanje nekorištenih aplikacija

Sada kada znate koliko prostora aplikacije zauzimaju, vrijeme da se nekih i riješite. To možete učiniti na početnom zaslonu držeći aplikaciju dok ne krene treperiti, a zatim pritiskom na X u gornjem lijevom kutu. Alternativna metoda je to učiniti u postavkama Uporaba, gdje ćete jasno vidjeti koliko je velika prije nego što je krenete izbrisati.

IMG_0002(2)

 

 

Brisanje glazbe, fotografija i (puno) videa

Kada pogledate korištenje iPhonea, vjerojatno ćete vidjeti da glazba, fotografije i video zauzimaju najviše prostora – pogotovo video datoteke, koje su ogromne. Postoji više načina na koji možete obrisati datoteke. Ako želite izbrisati svu svoju glazbu odjednom, to možete učiniti iz izbornika Uporabe. Dodirnite Glazba, zatim Uredi i pojavit će se crveni krug s negativnim predznakom uz svu glazbu. Dodirnite krug i dobit ćete opciju brisanja.

IMG_0007(1)

 

Ukoliko ne želite izbrisati sve pjesme, ostaje Vam opcija naći pjesmu u aplikaciji Glazba i izbrisati je pojedinačno.

IMG_0006(1)

 

Ukoliko niste audiofil, nema potrebe pohraniti pjesme u izrazito visokoj kvaliteti. iTunes nudi opciju automatske pretvorbe pjesama u 128kbps AAC prije nego što ih stavite na mobitel (također možete odabrati između 192 i 256). Za većinu ljudi 128kbps će zvučati dovoljno dobro i može Vam uštedjeti jako puno prostora.

Slika zaslona 2014-02-27 u 00.44.32

 

Brisanje fotografija nije baš tako jednostavno. Jedini način da ih sve izbrišete odjednom u iOS-7 je da povežete svoj ​​telefon s računalom i odaberite sve datoteke u izborniku aplikacije iPhoto te izbrišete.
Slika zaslona 2014-02-27 u 00.48.41
No, ako samo želite izbrisati određene slike i videozapise izravno s mobitela, možete to učiniti upravo iz aplikacije Foto.

IMG_0003(2)

 

 

Ne zaboravite izbrisati stare poruke (pogotovo s fotografijama i videom)

Poruke zauzimaju puno prostora. Ne nužno tekstualne poruke, ali MMS i iMessages jer sadržavaju poslane i primljene datoteke. Ovo se također odnosi na Whatsapp, Viber i ostale instant messages aplikacije.

Slika zaslona 2014-02-26 u 23.48.35

 

Očistiti povijest, kolačiće i podatke

Kolačići i ostali podatci ubrzavaju učitavanje stranica, ali previše datoteka može također usporiti mobitel. Kako bi ih očistili, dodirnite Postavke > Safari > Očisti Povijesti i Očisti kolačiće i podatke

IMG_0004(2)

 

Kako bi se pobrinuli da je Safari čist, dodirnite Postavke > Safari >  Napredno > Podaci web stranica. Pomaknite se dolje na dno zaslona te izbrišite sve web podatke. Imajte na umu da će to također ukloniti sve spremljene podatke za prijavu.

 

Software

Ponekad nadogradnja na novi iOS starije iPhone može usporiti. Ali ako ste već na iOS 7, pobrinite se da imate instaliranu najnoviju verziju.

Također, možete isključiti neke nove vizualne značajke, kao što je paralakse efekt. Da biste to učinili, dotaknite Postavke > Općenito > Pristupačnost i uključiti Smanjenje kretanja.

IMG_0005(2)

 

Također treba isključiti pozadinske procese, koji koriste se puno memorije i baterije. To znači da aplikacije se neće nastaviti ažurirati kada nisu u uporabi. Da biste to učinili dotaknite Postavke > Općenito > Ažuriranje aplikacija u pozadini.

IMG_0006(2)

 

Da bi se Vaš mobitel osjećao kao nov ponovno potrebno je resetirati postavke klikom na Postavke > Općenito > Resetiraj > Resetiraj sve postavke.

IMG_0007(2)

 

Ovim se resetiraju sve postavke (uključujući e-mail i mrežne postavke), međutim svi podaci, aplikacije i mediji će ostati sačuvani.

Nakon svih ovih koraka, vaš iPhone diše punim plućima. Ako su premala, tj. on je prespor, možda je vrijeme da obnovite model koji koristite. 🙂